Objavljeno:
05. 04. 2020. 11:45

Ove će godine biti odgođena javna slavlja svetkovine Uskrsa i velikih dana. No jedan svećenik u Njemačkoj dosjetio se kako da svojim župljanima unese malo „liturgijskoga“ Uskrsa u domove.

Jedan župnik u Rheinbergu, biskupija Münster u Njemačkoj, napravio je 335 uskrsnih svijeća kako bi svojim župljanima i tijekom krize koronavirusa omogućio lijepo slavlje uz nadolazeći Uskrs. Bilo je predviđeno da se ove svijeće prodaju u crkvi, ali kako piše na internetskoj stranici katoličke župe sv. Petra, „popriječila se korona”. Stoga će uskrsne svijeće biti prodane putem interneta.

Vlč. Martin Ahls, župnik Rheinberga, isplanirao je ovaj pothvat veću prosincu prošle godine. Vijest o ovom projektu objavila je novina Rheinische Post prošle srijede. „Za svaku svijeću potrebno je oko 20 – 30 minuta”, objasnio je župnik. Nadalje govori kako je prije deset godina otkrio da mu uređivanje svijeća ide od ruke i prihvatio je to kao svoj novi hobi. Župnik Ahls za uređivanje i dekoraciju novih uskrsnih svijeća koristio je prije svega ostatke šarenih komada voska, pa one nisu samo individualno jedinstvene, nego i ekološki održive.

Kako je bilo za očekivati, velika je potražnja za ovim uskrsnim svijećama. Do ovoga trenutka u ponudi ih je ostao tek mali broj, kako ističe župnik na službenoj internetskoj stranici župe. . „Članovi župne zajednice, uglavnom krizmanici, dostavljaju na adrese ove jedinstvene svijeće koje su dostupne u šest različitih veličina. No treba pripaziti da se tom prilikom dostavljač i primatelj ne susreću osobno”, upozorava župnik Ahls i dodaje kako će se župna zajednica obradovati za milodar koji se po primitku svijeće može ostaviti pred kućnim pragom. Tim će se financirati određeni projekti župe sv. Petra u Rheinbergu. Na ovaj dosjetljiv način župljani mogu unatoč krizi koronavirusa unijeti malo Uskrsa u svoje domove.

Izvor:
Svjetlo riječi