Objavljeno:
08. 06. 2018. 08:45

Svatko može napraviti starter za kiselo tijesto od brašna i vode. Potrebno je šest do sedam dana da bi se stvorio početni domaći kvasac, no on je isprva slab. Što se više koristi i "hrani", postaje sve jači i daje sve bolji kruh.

"Počela sam peći svoj kruh prije pet godina, kada je mojem suprugu odstranjena žuč, jer nije mogao jesti onaj pripremljen s tradicionalnim kvascem," započinje svoju priču 33-godišnja Anita Šumer iz Slovenj Gradca. 
Diplomirana prevoditeljica i sudski tumač za njemački i engleski jezik počela je istraživati nove načine pripreme kruha. Otkrila je kruh napravljen od kiselog tijesta (engl. sourdough), odnosno domaćeg kvasca ili startera koji joj je promijenio život iz temelja, a koji je nekoć pekla i njezina baka. 
 

 

"Napravila sam svoj prvi starter, ali isprva mi nije ispao dobro jer nisam znala paziti na njega. Pročitala sam mnogo knjiga i tekstova na internetskim stranicama, a najviše sam učila iz prakse. Pekla sam kruh dva do tri puta tjedno. Jednom kad počneš peći kruh, postaneš ovisan o tome i ne možeš prestati."
Svatko može napraviti starter za kiselo tijesto od brašna i vode. Potrebno je šest do sedam dana da bi se stvorio početni domaći kvasac, no on je isprva slab. Što se više koristi i "hrani", postaje sve jači i daje sve bolji kruh. 

 

Anita je s vremenom svladala tu vještinu, a zahvaljujući svojim moćnim tehnikama ukrašavanja, postala je zvijezda na društvenim mrežama. Njezine fotografije i videouradke s pripremom kruha podijelili su i svjetski mediji poput Business Insidera, Daily Maila te Buzzfeeda. 
"Inspiraciju za ukrašavanje kruha pronalazim u prirodi. Na kruhu iscrtavam pšenicu, cvijeće, upisujem imena ili ukrašavam blagdanskim motivima. Svaki kruh je unikat."
Iako joj laskaju komplimenti na račun njezina pekarskog umijeća, još joj je draže što su ljudi počeli i sami pripremati kruh na takav način. U posljednjih godinu dana bila je pozivana u razne dijelove svijeta, a radionice izrade kruha od domaćeg kvasca održala je u Portugalu, Rusiji, na Jamajci, u Singapuru i Tajlandu, u Hrvatskoj i Engleskoj. 

 

U Sloveniji je prošle godine pokrenuta Facebook stranica Drožomanija na kojoj ljudi izmjenjuju iskustva o pečenju kruha na ovaj način, dok je Anita objavila i istoimenu knjigu koja sadrži 45 recepata, detaljna objašnjenja pripreme kruha od kiselog tijesta i mnoštvo prekrasnih fotografija. 
Kad ju pitamo što je tajna dobra kruha, ona spremno odgovara: 
"Ljubav, trud, vrijeme i dobri sastojci. Dobar kruh radi se samo od brašna, vode i soli. Koristim isključivo domaće brašno koje kupujem od slovenskih mlinara, i jako mi je važno da znam otkud dolaze žitarice od kojeg se radi te kako se precesiraju. Preferiram koristiti brašno organskog porijekla koje ima više minerala i vitamina."

Ovako pripremljen kruh toliko je fin da vam uz njega ne treba gotovo nikakav prilog, uvjerava nas simpatična Slovenka. Iako, sigurno se nitko ne bi bunio protiv malo maslaca na kriški svježe ispečenog kruha od kiselog tijesta, zar ne?

 

 

Izvor:
dnevnik.hr