Objavljeno:
28. 03. 2017. 11:30

U subotu, 25. ožujka 2017., članovi Franjevačke kustodije Navještenja Marijina u Albaniji i Crnoj Gori, svečano su proslavili Dan Kustodije – svetkovinu Blagovijesti ili Navještenja Gospodinova.

Svečano misno slavlje u 11 sati, u staroj crkvi Navještenja Gospodinova u Lježu, koja je izgrađena prije punih 777 godina (1240.), predslavio je mons. Hil Kabashi, biskup iz Vlore, inače član Franjevačke provincije Bosne Srebrene. Suslavitelj je bio još jedan franjevac, skadarski nadbiskup mons. Angelo Massafra, a na ručku im se pridružio i mjesni biskup mons. Ottavio Vitale. Uz dvojicu biskupa franjevačku zajednicu su predstavljali asistent Generalnog ministra OFM-a fra Lovro Gavran i kustod fra Aurel Gjerkaj koji je svim gostima, braći franjevcima i vjernicima čestitao Dan Kustodije i zaželio dobrodošlicu u ovo drevno franjevačko mjesto u Lježu za koje tradicija kaže da ga je posjetio i sam sv. Franjo Asiški. Proslavi su nazočila skoro sva braća Kustodije koja ima 24 franjevca svećenika, dva časna brata, pet bogoslova, tri novaka i tri postulanta. Inače, braća franjevci žive u sedam samostana (šest u Albaniji i jedan u Crnoj Gori), te opslužuju petnaest župa. Uz domaće fratre u Albaniji djeluju i franjevci iz Italije, Poljske, Kosova i Bosne.

Fra Aleksander Tanushi je jedan od trojice bosanskih franjevaca koji djeluju u Kustodiji. On je predslavio večernje misno slavlje u 17 sati na kojem je sudjelovalo mnoštvo vjernika. Samo sat vremena prije slavljena je i sveta misa na hrvatskom jeziku za hodočasnike koji su pristigli autobusom iz Cavtata kako bi molili pred moćima blaženog fra Serafina Kodića.

Izvor:
I. K./Svjetlo riječi