Objavljeno:
16. 03. 2018. 10:45
Izvor: Google

Svaki pobožni kršćanin tijekom svoga života izgradi svoj osobni „put do neba”, osobni stil pobožnosti. Uz marijanski model kod naših vjernika prisutan je i biblijski stil pobožnosti.

Piše: fra Josip Ikić

Biblijska duša živi s Biblijom u ruci, u srcu i na ustima. To su osobe koje na poseban način vole Sveto pismo. Uvijek ga imaju kod sebe. U kući ga drže na počasnom mjestu. Nose ga stalno sa sobom (barem Novi zavjet). Ne čitaju ga samo u svojoj sobi ili crkvi nego i na putovanjima, u vlaku, u čekaonicama, u slobodno vrijeme, na godišnjem odmoru. Ono je najdraža tema njihovih meditacijama i molitvama. Znaju napamet mnoge biblijske citate i psalme. Biblijske duše rado mole i Časoslov, jer se temelji na psalmima i drugim biblijskim čitanjima. Takve osobe rado gledaju i biblijske filmove. Također, rado pjevaju pjesme koje sadržavaju biblijske teme.

Osnovna oznaka biblijske duhovnosti jest uronjenost u Božju riječ koja i danas govori i daje odgovore na probleme i patnje suvremenoga svijeta i modernog čovjeka. Takve se osobe prepoznaju po nutarnjoj smirenosti, po životnoj mudrosti i sigurnosti da su svijet i povijest u Božjim rukama. Riječ im je Božja oslonac i svjetlo.

Biblijske duše ispunjavaju preporuku crkvenih otaca s II. vatikanskog koncila: „Sveti sabor jako i sasvim posebno potiče da učestalim čitanjem božanskih Pisama (vjernici) izuče 'najuzvišenije znanje – Isusa Krista' (Fil 3,8). Jer 'ne poznavati Pisma to je ne poznavati Krista' ... A neka drže u pameti da čitanje Svetoga pisma treba da prati molitva: da ono postane razgovor između Boga i čovjeka. Jer, 'Njemu govorimo kad molimo. Njega slušamo kad čitamo božanske poruke'” (Dei verbum, br. 25).

Ruski književnik i mislilac D. S. Mereškovski piše o sebi: „Svakog sam dana čitao Novi zavjet. I čitat ću ga dokle god mognem očima gledati. Čitat ću ga gdje god nađem svjetlosti. Svejedno, je li to sunčani sjaj ili plamen s ognjišta, je li dan ili noć. U sreći ili nesreći, zdrav ili bolestan, pun vjere ili pun očaja, pun zanosa ili klonulosti, uvijek mi se čini kao da čitam nešto potpuno novo, nešto o čemu dosada nisam ni slutio, nešto što ja nikada neću potpuno shvatiti niti ću ikada do dna u nj proniknuti... Što ćete sa mnom staviti u grob? – Bibliju. S čime ću uskrsnuti? – S Biblijom. Što sam u životu vrijedno uradio? – Čitao sam Bibliju” (Nepoznati Krist).

Biblijska i marijanska duša jesu srodne duše jer se obje hrane Božjom riječju, bilo da mole krunicu ili čitaju i meditiraju Sveto pismo.

Izvor:
Svjetlo riječi