Objavljeno:
07. 02. 2017. 09:45

Ova orijantalna poslastica se s pravom naziva „kraljica kolača”, a može se praviti na razne načine. Iz kuhinje s. Anice ovog puta donosimo recept za domaću baklavu. Uslast!

Sastojci za tijesto:

•              1 kg glatkog brašna

•              4 žlice ulja

•              1 žlica šećera

•              4 dl tople vode

 

Sastojci za nadjev:

•              50 dag mljevenih oraha

•              30 dag rezanih oraha

•              25 dag margarina

•              1 vanilija šećer

•              2 dl ulja

 

Sastojci za sirup:

•              1 kg šećera

•              1 vanilija šećer

•              7 dl vode

•              1 limun
 

Priprema sirupa:
Izmiješamo šećer s vodom pa dodamo oguljen limun izrezan na ploške. Kuhamo na laganoj vatri 30 minuta. Nakon što se sirup malo ohladi, prelijemo vruću baklavu.

Priprema tijesta:
Zamijesimo glatko tijesto, podijelimo ga u tri dijela, premažemo uljem i ostavimo da miruje 20 minuta. Odmoreno tijesto razvučemo preko cijelog stola te malo prosušimo. Izrežemo na komade, veličine protvana u koji ćemo slagati baklavu. Margarin rastopimo, zatim izmiješamo s uljem. Mljevene orahe izmiješamo s izrezanim i dodamo vanilija šećer. Kad je sve pripremljeno, slažemo baklavu. Stavljamo u protvan list po list, svaki polijemo s malo masnoće i posipamo orasima. Složenu baklavu izrežemo na trokutiće ili kocke. Pažljivo, namačemo četkicu u hladnu vodu i namažemo gornje listiće baklave. Pečemo je oko 30 minuta na 180˚C. Pečenu baklavu prelijemo toplim sirupom te pokrijemo i ohladimo. Poslužimo hladnu.

Izvor:
Svjetlo riječi