Objavljeno:
18. 10. 2017. 09:15

Mnogi su uvjereni da su lazanje izvorno talijansko jelo iako postoje teorije po kojima se pripisuje Grcima. Recept za ovo ukusno jelo pojavio se već u prvoj tiskanoj knjizi recepata u Engleskoj. Tamo se opet spominjalo da su lazanje izvorno jelo Britanskog otočja, no mi danas znamo da to nije istina. Ta je tvrdnja i više nego dvojbena, a korijeni su joj u svjetlu mnogo starijeg romanskog „lasanum”.

Priredila: s. Anica Jozić

Ako vas doista zanima porijeko lazanja, upustite se u istraživanje. No, prije toga vam preporučujemo da pustite omiljenu glazbu, zasučete rukave i prirpemite ove slasne lazanje od mesa po recepturi s. Anice Jozić. Nećete se pokajati!

Sastojci:

•          50 dag tijesta za lazanje domaćih ili kupovnih kora

•          20 dag ribanoga sira

•          10 dag parmezana

 

Sastojci za crveni umak (bolonjez):

•          400 g mljevenoga telećeg mesa

•          100 g crvenoga luka

•          2 dcl ulja

•          500 g pasirane rajčice

•          2 dcl bijeloga vina

•          4 dcl vode

•          1 mala žlica soli

•          1 žlica vegete

•          1 žlica mljevene paprike

•          1 mala žlica origana

 

Sastojci za bijeli umak (bešamel)

•          200 g margarina

•          3 dcl vrhnja za kuhanje

•          7 dcl mlijeka

•          100 g glatkoga brašna

 

Sastojci za domaće tijesto:

•          1 kg glatkog brašna

•          3 jaja

•          2 dcl vode

•          1 dcl mlijeka

•          1 mala žlica soli

Priprema domaćega tijesta:

Zamijesimo tijesto od brašna, jaja, vode, mlijeka i soli. Tanko razvaljamo na 1 mm debljine i izrežemo na kvadrate 10 × 15 cm. Tako dobivene mlince prokuhamo u kipućoj vodi, izvadimo u hladnu vodu i slažemo u posudu za lazanje.

Priprema crvenog umaka (bolonjeza)

U tavi na ulju propržimo sitno isjeckani luk, dodamo mljeveno meso i vodu, miješamo da se ne stvore grudve i pustimo da kuha deset minuta. Zatim ulijemo pasiranu rajčicu i dodamo začine: sol, vegetu, mljevenu papriku, origano, bijelo vino, sve skupa miješamo dok ne prokuha. Malo ohladimo.

Priprema bijelog umaka (bešamela)

U tavi rastopimo margarin na laganoj vatri, dodamo brašno i miješamo kuhačom da dobije zlatnu boju. Prelijemo toplim mlijekom uz neprestano miješanje da ne zagori. Miješamo sve dok ne postane gusto kao puding. Sklonimo s vatre, ohladimo i umiješamo vrhnje za kuhanje.

Slaganje lazanja

Lim ili vatrostalnu zdjelu namažemo margarinom pa u nju složimo jedan sloj tijesta za lazanje, prelijemo ga bijelim umakom, zatim crvenim umakom, pospemo ribanim sirom, i tako ponovimo još dva puta. Zadnji red završavamo slojem tijesta. Tako složene lazanje zamotamo aluminijskom folijom i pečemo 30 minuta na 180 °C. Zatim skinemo foliju, pospemo sa sirom parmezanom i vratimo u toplu pećnicu još 5 minuta. Prije posluživanja izrežemo na kocke i podijelimo na tanjur. U slučaju da lazanje pečemo u vatrostalnoj zdjeli ne treba ih rezati nego ih poslužujemo tako kako smo ih pekli.

Izvor:
Svjetlo riječi