Objavljeno:
10. 01. 2018. 10:45

Već 500 godina preparirani krokodil pripada crkvenomu inventaru jednoga hodočasničkog mjesta u Italiji. Neurološka istraživanja uskoro će riješiti misterij njegove pojave. Do sad su postojale samo legende.

Preparirani krokodil, koji je bio dar Blaženoj Djevici Mariji u jednoj crkvi na sjeveru Italije, ovih je dana predmet istraživanja. Stručnjaci će u Bergamu konačno istražiti podrijetlo ove životinje, koja se već 500 godina nalazi u hodočasničkoj crkvi Gospe od suza (Madonna delle Lacrime) u mjestu Ponte Nossa nedaleko od Milana. Novine Giornale di Treviglio izvijestile su o tomu u prošli ponedjeljak.

Najprije na tavanu, pa u crkvi

Gmaz dug tri metra prvi je put službeno spomenut 1594. godine. Čini se da je bio dar župljana crkvi. Krokodila su najprije skladištili na tavanu, a kad je u 18. stoljeću ponovno otkriven, odlučeno je da kao zavjetni dar bude izložen u crkvi.

Prema jednoj legendi, krokodila je 1518. u blizini Riminija ubio trgovac Bonelli de'Ferrari iz Premola, zazavši pomoć Blažene Djevice Marije. Druga narodna priča tvrdi da je krokodil iz obližnjega jezera prijetio jednoj majci i njezinu djetetu. Čim je žena zazvala pomoć Blažene Djevice Marije, niotkud se pojavio lovac i ubio životinju.

Bit će vraćen do proslave patrona

Prema izviješću novina Giornale di Treviglio, krokodil će biti predmet istraživanja članova Instituta za prirodne znanosti u Bergamu. Mjesni župnik vlč. Alessandro Angioletti potvrdio je kako će preparirani krokodil nakon privremenog izlaganja u biskupijskomu muzeju biti vraćen u mjesto Ponte Nossa do proslave naslovnika župe, 2. lipnja. Istraživanja financira biskupijski muzej u Bergamu.

Izvor:
Svjetlo riječi