Objavljeno:
18. 04. 2017. 12:00
Svjetlo riječi

Prijatelj prijatelja svjesno ne vrijeđa; prijatelj je potreban za povjerljiv razgovor; dobra prijatelja čovjek pokušava nasljedovati

Piše: fra Franjo MUŠURA

Uskrs je Isusov dan, njegova pobjeda i trijumf nad silama zla, nakon patnje i poniženja. Sad je živ, prisutan među nama u svojoj Crkvi kako je obećao apostolima: "Evo, ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta" (Mt 28, 20). Crkva ima iskustvo s njim jer se on poslije svoga uskrsnuća nije ukazao samo nekim ženama i apostolima, nego se kroz stoljeća ukazuje pobožnim dušama koje su njegovi svjedoci u svijetu. Otišao je u svoju slavu ali nas nije napustio. Možemo se s njim susresti u sakramentima, u njegovoj zajednici koja slavi tajne njegova života od rođenja do smrti i uskrsnuća. Naš je odnos s njim uvijek osoban i individualan. I mora biti posve konkretan. Kako?

Prijateljstvo s Isusom

Ako je Isus pobjednik nad zlom, tamom i smrću, zar nije za nas najbolje da se priklonimo pobjedniku i da s njim sklopimo prijateljstvo kao jamstvo i naše vlastite pobjede? Isus nam kao prijateljima može tu pobjedu osigurati. Kad su Židovi iz usta apostola Petra čuli da je uskrsnuo onaj Isus koga su razapeli, počeli su, potreseni u srcu, pitati: "Braćo, što nam je činiti?" (Dj 2, 37) Petar ih poziva da se krste. Što je činiti nama koji smo kršteni? Trebali bismo se sprijateljiti s Isusom, on nam nudi svoje prijateljstvo kad kaže: "Ostanite u meni i ja ću ostati u vama" (Iv 15, 4). To je prijateljstvo kao savez ili ugovor kojega se treba vjerno pridržavati.

Tri su bitna obilježja prijateljstva sa Isusom:

1. Prijatelj se ne smije vrijeđati. Jedino čega se u prijateljstvu s Isusom trebamo bojati jest da ga ne uvrijedimo, a možemo ga uvrijediti samo grijehom. On nas neće uvrijediti, ne dopušta mu to njegova svetost, ljubav i vjernost. Prijatelj Kristov ne smije griješiti, on se trudi da bude svet, ne zadovoljava se osrednjim kršćanskim životom; svi su kršćani pozvani na puni život. Tko je kršten, trebao bi biti svet jer Isus to zahtijeva kad kaže: "Budite savršeni kao što je savršen vaš nebeski Otac" (Mt 5, 48).

2. Drugo obilježje prijateljstva s Isusom jest razgovor. Razgovor s Isusom nazivamo molitvom. Kako razgovarati s Isusom? Sveta Terezija Avilska kaže: "Zamislite ga da sjedi pred vama i sluša vas. Vi njega ne vidite, ali on vidi vas." Čujemo li ga? Možda smo tako rastreseni i nestrpljivi da ga ne čujemo. Možda on sluša svaku našu riječ koju ćemo mu reći od početka do kraja našega života, a onda će nam, kad se nađemo na pragu vječnosti, poslije naše tjelesne smrti, reći riječ kojom će, i na temelju naših molitava, odrediti našu sudbinu za svu vječnost.

3. Prijatelj Isusov kuša nasljedovati svoga prijatelja Isusa. Ne može ga kopirati, Isus je živio u drugo vrijeme i u drugim okolnostima, može ga nasljedovati u krepostima, ljubiti Boga i čovjeka kao i on, imati srca i suosjećanja za one koji nas trebaju, moliti kao što je on molio i praštati poput njega, biti mu sličan u čistoći srca i dobrim djelima.

Životna sreća

Apostol Pavao kaže: "Meni je život Krist, a smrt dobitak" (Fil 1, 21). Prijateljstvo s Isusom može nas učiniti sretnijim od sreće koju donosi novac, zemaljska ljubav i slava. Ni onda kad smo u nevolji ne smijemo misliti da je prekinuo prijateljstvo ili da ne može pomoći. Treba imati povjerenja u njegovu ljubav, mudrost i svemoć.

Isus je uskrsnuo, a da nije, kaže apostol Pavao, što bi se dogodilo: "Naše bi propovijedanje bilo prazno i naša vjera besmislena" (1 Kor 15, 14). Naša vjera, nada i ljubav prema Isusu nisu varka nego istina koja će nas osloboditi i usrećiti još ovdje na zemlji, a sasvim i potpuno u Isusovu nebu.

Izvor:
Svjetlo riječi