Objavljeno:
10. 04. 2017. 12:45

Među uspješnim trkačicama Prvog Mostarskog maratona bila je i članica redakcije „Svjetla riječi” Rafaela Obučić iz Visokog. Svoj prvi polumaraton istrčala je u vremenu 2:38:37.

U Mostaru je 9. travnja 2017. održan Prvi Mostarski polumaraton, u organizaciji udruženja Zdrav život – Kinezis. Okupio je 444 natjecatelja iz 16 svjetskih zemalja. 

Utrka je započela u 10 sati u Vojnom, sjeverno od Mostara, na desnoj obali Neretve. Organizatori su ovim htjeli naglasiti potrebu izgradnje lokalne trkačke staze. Trkači su potom oko 10 km trčali niz Neretvu, a Rudarskom ulicom ušli su u grad Mostar. Ulicom kralja Tomislava i Ulicom kralja Zvonimira dotrčali su do Španjolskog trga, a potom su otrčali do Rodoča, južnog naselja grada Mostara, gdje su se polukružno okrenuli, vraćajući se u grad. U blizini Starog grada Mostara trkači su prešli Neretvu, da bi se kod Autobusnog kolodvora preko Carinskog mosta uputili prema ciljnoj ravnini, koja je bila postavljena ispred tržnog centra Mepas Mall.

Najbrži polumaratonac bio je Ante Živković iz Metkovića, koji je stazu istrčao u vremenu 1:14:32. Za njim je kroz cilj prošao Alija Imamović iz Sarajeva, a treći je bio Vinko Sliško iz Tomislavgrada. U ženskoj konkurenciji najbrža je bila Marija Vrajić, koja je 2016. kao hrvatska reprezentativka nastupila i na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Drugo mjesto osvojila je Katarina Kokan iz Dubrovnika, a treće Dijana Manđeralo iz Livna.

Polumaraton je utrka dužine 21.097 km, za razliku od 42,195 km, koliko je ukupna dužina cijelog maratona. Mnogi svjetski gradovi svake godine organiziraju ove utrke, a ove godine među njima se našao i Mostar, kao domaćin Prvog Mostarskog polumaratona. Istog dana i Gradiška je bila domaćin svom prvom polumaratonu, a osim ova dva grada, u Bosni i Hercegovini organizira se još pet polumaratona. Među njima je vjerojatno najpoznatiji Sarajevski polumaraton, koji se do danas organizirao deset puta.

Da bi utrka bila uspješna, trkači moraju istrčati stazu u roku od tri sata, inače bivaju diskvalificirani. Među uspješnim trkačicama Prvog Mostarskog maratona bila je i članica redakcije Svjetla riječi Rafaela Obučić iz Visokog. Svoj prvi polumaraton istrčala je u vremenu 2:38:37. Svojoj suradnici želimo još mnogo uspješno istrčanih utrka.

Izvor:
Svjetlo riječi