Objavljeno:
17. 09. 2016. 09:15

Samostan sv. Klare u Brestovskom je jedini samostan sestara klarisa u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 11. lipnja 1989. god. na inicijativu Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Priredila: s. M. Hijacinta Batinić

„Među svim dobročinstvima, koja smo primile od Darovatelja, našega Oca milosrđa i svaki dan ih primamo i za koja smo dužne Njemu, preslavnome najveću hvalu davati, veliko je dobročinstvo naše uzvišeno zvanje; koliko je ono savršenije i veće, utoliko smo Mu više obvezane. Stoga Apostol opominje: Spoznaj zvanje svoje. Sin Božji postao je našim putem. Taj put pokazao nam je i poučio svojom riječju i primjerom, istiniti Njegov ljubitelj i nasljedovatelj, blaženi naš Otac Franjo.” (Iz Oporuke sv. Klare)

Samostan sv. Klare u Brestovskom je jedini samostan sestara klarisa u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 11. lipnja 1989. god. na inicijativu Franjevačke provincije Bosne Srebrene.

Tadašnje provincijsko vodstvo, na čelu s provincijalom fra Lukom Markešićem u suradnji sa Samostanom sestara klarisa u Splitu, uspjelo je ostvariti obostranu želju. Nas četiri sestre smo došle iz Samostana svete Klare u Splitu, da bi ovdje, u srcu Bosne, nastavile djelo sv. Klare. Nakon početne zbunjenosti, zbog načina našeg života, narod nas je brzo prihvatio i počeo svakodnevno dolaziti preporučujući se u molitve i tražiti olakšanje u svojim nevoljama. Pored svih drugih nevolja koje su mučile ovaj narod stigao je i rat kojeg nitko od nas nije ni želio ni očekivao.

Hvala Presvetom Trojstvu, Blaženoj Djevici Mariji, našoj svetoj Majci Klari, sv. Ocu Franji i svima svetima, da nijednoga časa nismo napustile samostan u ovom teškom ratu. Vjerujemo da nas je sv. Klara zagovarala kod Boga kao i svoje sestre u sv. Damjanu kad su Saraceni napadali samostan i Asiz. Također zahvaljujemo i našem Hrvatskom vijeću obrane i drugim hrabrim ljudima i ženama što su pomogli da ostanemo u našem samostanu.

Ove godine je 27 godina kako je izgrađen ovaj samostan – jedan dio. Drugi dio prošle smo godine uspjele dovršiti uz pomoć dobrih ljudi. Trenutno nas ima osam sestara. Hvala Bogu, ima djevojaka koje su zainteresirane za ulazak u naš samostan.

Mi smo kontemplativni red i na prvom mjestu nam je molitva. Pored obavljanja uobičajenih kućanskih poslova bavimo se pečenjem hostija. Imamo vrt koji same obrađujemo i u kojem uzgajamo cvijeće, voće i povrće za svoje potrebe.

Za sv. M. Klaru, kako je već svima poznato, kaže se da je biljčica sv. o. Franje. Pa dok je ona crpila snagu za život po Bogu i u Bogu po njegovom snažnom primjeru i propovijedima, Isus je u toj divnoj djevici, veoma poniznoj, duboko zasadio evanđeoski vrt te je, iako zatvorena, zasvijetlila takovim sjajem da je bila svjetlo drugima. Život u jednom zatvorenom samostanu ne stoji na mjestu kako se možda mnogima čini. To je život pun smisla, radosti a nadasve života za nebo, ali hodajući po tvrdom popločanom putu.

Sveta Klara u Oporuci piše svojim sestrama: Čuvajmo se, dakle, da mi koji smo došli na put Gospodnji, nikada svojom krivnjom, zbog nemarnosti ili neznanja ne siđemo s njega, jer bismo uvrijedili uzvišena Gospodina, njegovu djevičansku Majku i našega blaženog Oca Franju, a i cijelu pobjedničku i vojujuću Crk­vu.

Samostan svete Klare
BiH - 71255 Brestovsko
telefon 030 876 067, fax 030 876 095
e-pošta: samostan.sv.klare@tel.net.ba

Izvor:
Svjetlo riječi