Objavljeno:
07. 02. 2020. 10:15
Piše: Dijana Muminović

Za vrijeme ljetnih godišnjih odmora i jakih vrućina jedva čekamo pobjeći na more. Osim što je vrlo ugodno kupati se, zasigurno svi volimo uživati i u zalasku sunca koje na moru često izgleda puno veće nego kada ga promatramo doma. I sama volim uživati u takvim prizorima, a onda se hvatam mobitela ili fotoaparata u nadi da sunce neće brzo zaći. Ipak, vrlo brzo ga nestane, a tako bih voljela da ovaj prizor traje malo duže.

Prije nego se sunce sakrije iza mora, fotograf u meni čeka ptičice da prolete točno po sredini sunca ili da naiđe brodić, a ako imam sreće kao jednoga davnoga ljeta, možda uspijem fotografirati i neki zaljubljeni par.

Stoga, ako nosite mobitel ili fotoaparat na plažu, otkrivamo vam trikove koji će fotografiju sunčeva zalaska učiniti uspješnom. Fotografija nastala tijekom snimanja zalaska sunca kada je fokusirani subjekt crn ili taman, a pozadina ostaje u prirodnoj boji, naziva se siluetna fotografija.

Zasigurno ste kao mali rukama i tijelom pravili različite oblike ili poze koji su, uz pomoć svjetla, bili vidljivi na zidu pa ste se tako trudili da izgledaju u obliku zeca ili neke druge životinje. Na taj smo način nasmijavali braću i sestre. Mene su moja braća često čak i prepadali na taj način, a potom bi se smijali mojoj reakciji. U svakom slučaju, ne bi bilo toliko zanimljivo bez svjetla koje je činilo da se naše ruke preslikaju na zid i u sjeni dobiju neki oblik.

Slično vrijedi i za siluetnu fotografiju. Silueta je tamni oblik nekoga ili nečega što je vidljivo u ograničenom svjetlu na svjetlijoj pozadini. Zapravo, silueta je odličan način kojim se na slici može prikazati misterija, emocija ili nešto zanimljivo. Upravo silueta fotografiju čini zanimljivom i u praksi ju je vrlo jednostavno fotografirati, međutim, neće izgledati dobro ako nisu pronađeni zanimljivi subjekti na fotografiji.

Praktični savjeti

Za uspješnu siluetnu fotografiju potrebno je:

  1. Pronaći zanimljive ljude ili predmete: osoba u šeširu, psi koji skaču, ptice u letu, djevojčica u haljini koju je vjetar raširio, dječak koji na plaži skače s prijateljima i slično. Ako samo fotografirate osobu koja stoji uz zalazak sunca, neće se vidjeti njezino lice, a fotografija će biti obična ili čak dosadna, kao kada samo stavite ruke uz zid bez pokušaja da napravite neki zanimljiv oblik. Ali ako fotografirate osobu iz profila ili u nekom pokretu, onda će te osobe, predmeti ili životinje doći do izražaja. Tada će fotografije postati zanimljive što i jest glavna uloga siluete.
  2. Kada ste pronašli nešto zanimljivo, trebat ćete ručno fokusirati na osobu ili predmet kako bi fotoaparat izmjerio svjetlost i učinio je tamnom, a pozadinu ostavio svijetlu ili u prirodnom izdanju. Isto vrijedi ako fotografirate mobilnim aparatom. Ako subjekt zauzme veliki dio fotografije ili ako su subjekti relativno mali i ne zauzimaju puno prostora, tada će pametni telefon automatski postaviti ekspoziciju za najveće dijelove fotografije i vaše će siluete ostati zatamnjene.
  3. Potom fotografirajte suprotno od izvora svjetlosti. Naše oko vrlo lako prepozna osobu koja stoji nasuprot sunčevu zalasku i sve dok se svjetlost nalazi iza subjekta fotografije, on ostaje u sjeni i automatski se pretvara u siluetu dok snimate fotografiju.

Siluetnu fotografiju ne morate nužno snimiti na moru uz izlazak ili zalazak sunca. Ona može nastati na bilo kojoj svijetloj pozadini. Na primjer, ako netko prođe pored prozora, a vi se pridržavate ručnoga podešavanja na fotoaparatu, osoba koju fotografirate ostat će tamna, a u pozadini će se vidjeti svjetlost koja ulazi kroz prozor. Ipak, budući da je ljeto, a siluete su lijepe, ostaje samo pitanje kako ih učiniti još više zanimljivijim i ljepšim.

Na fotografijama pogledajte primjer zalaska sunca bez ptice te primjer kako je fotografija postala zanimljivija s pticom. Snimite i vi lijepe fotografije ovoga ljeta.

Izvor:
Svjetlo riječi