Objavljeno:
01. 08. 2017. 12:45

Rođendani, vjenčanja i ostale proslave ne mogu proći bez torti. Danas vam predlažemo da svojim najmilijima pripremite ovu ukusnu poslasticu od lješnjaka. 

Piše: s. Anica Jozić

 

Sastojci za biskvit:

10 jaja

10 dag šećera

10 dag mljevenih lješnjaka

10 dag oštrog brašna

10 dag mljevene čokolade

1 vanilijin šećer

1 prašak za pecivo

PRIPREMA BISKVITA. Razdvojimo jaja, bjelanjke umutimo u čvrst snijeg, dodamo šećer, vanilijin šećer, žumanjke, brašno izmiješano s pecivom, mljevenu čokoladu i lješnjake. Kalup za tortu dobro namažemo margarinom i pospemo brašnom, zatim ulijemo pripremljenu smjesu za tortu. Pečemo na laganoj vatri 150°C deset minuta. Pečeni biskvit ohladimo i prerežemo vodoravno dva puta. Natopimo sokom od naranče (svježe).

Sastojci za bijelu kremu:

8 bjelanjaka

15 dag šećera

3 žlice meda

1 žlica ruma

30 dag mljevenih lješnjaka

Bjelanjke umutimo u čvrst snijeg, dodamo šećer i stavimo u vodenu kupelj da se kuha na pari deset minuta, uz neprestano miješanje. U toplu kremu, dodamo med, rum i mljevene lješnjake. Pripremljena krema se može odmah namazati.

Sastojci za žutu kremu:

8 žumanjaka

20 dag mljevenog šećera

1 vanilijin šećer

20 dag margarina

1 dl limunovog soka

PRIPREMA. Žumanjke i šećer s vanilijom izmiješamo u pjenastu masu, zatim posudu stavimo na paru i kuhamo u vodenoj kupelji, uz stalno miješanje dok se krema ne zgusne. Na kraju dodamo limunov sok i miješamo još pet minuta. Kremu dobro ohladimo i sjedinimo zajedno s margarinom, pjenasto umućenim. Kad je krema gotova počinjemo sa slaganjem torte.

Slaganje torte. Prvi biskvit namažemo bijelom kremom, na njega polegnemo drugi biskvit namazan žutom kremom, poklopimo trećim biskvitom i namažemo tortu izvana preostalom bijelom kremom. Gornja površina ostaje čista, jer ju prelijevamo čokoladom.

Preljev od čokolade:

20 dag čokolade za kuhanje

1 dl vode

1 dl ulja

10 dag čitavih poprženih lješnjaka (za ukras)

10 dag izrezanih lješnjaka (za stjenke torte)

PRIPREMA. Čokoladu izlomimo, stavimo u posudu, prelijemo vodom i zagrijavamo uz stalno miješanje. Na kraju dodamo ulje, promiješamo i vrućim preljevom prelijevamo tortu. Cijelim poprženim lješnjacima ukrasimo tortu, a stjenke torte pospemo narezanim lješnjacima.

Izvor:
Svjetlo riječi