Objavljeno:
25. 03. 2017. 10:00

Danas vam predlažemo da svojim najmilijima pripremite ovu ukusnu poslasticu od pistacija. Recept je provjeren i dolazi iz kuhinje s. Anice. Uslast!

Piše: Anica Jozić

Sastojci za biskvit:
•          7 jaja
•          40 g oštrog brašna
•          150 g šećera
•          40 g mljevenih pistacija
•          1 limun, korica i sok
•          2 naranče
•          1 dl ulja
•          5 g praška za pecivo

Sastojci za kremu:
•          5 jaja
•          20 dag šećera
•          1 vanilin šećer
•          3 dl mlijeka
•          15 g mljevene želatine
•          4 dl slatkog vrhnja
•          20 g mljevenih pistacija

Priprema biskvita:
Razdvojimo jaja, bjelanjke izmiksamo u čvrsti snijeg, a žumanjke izmiješamo sa šećerom u pjenastu masu. Zatim dodamo brašno pomiješano s praškom za pecivo, naribanu koricu limuna i sok te lagano dodajemo čvrsti snijeg, ulje i pistacije. Sjedinjenu masu podijelimo na tri dijela i svaki biskvit pečemo posebno u kalupu za torte obložen papirom za pečenje. Pečemo u pećnici na 180 ºC oko 15 minuta. Gotove biskvite navlažimo sokom od svježe naranče i pripremamo kremu.

Priprema kreme:
Jaja razdvojimo, umutimo bjelanjke sa šećerom i vanilin šećerom u čvrsti snijeg, zatim dodamo žumanjke i miješamo u pjenastu masu u zdjeli koju stavimo u vodenu kupelj i kuhamo na pari 15 minuta, zatim dodamo želatinu rastopljenu u mlijeku na laganoj vatri te ulijemo u smjesu i miješamo. Kad se krema zgusne, uspemo pistacije, skinemo s pare i malo ohladimo. Nakon toga izmiksamo slatko vrhnje i sjedinimo s kuhanom kremom. Krug od kalupa torte obložimo najlon folijom, stavimo na tanjur, polegnemo jedan biskvit i namažemo kremom, zatim drugi i treći biskvit također premažemo kremom te čitavu tortu s tom kremom izravnamo i pospemo mljevenim pistacijama. Pospremimo u hladnjak da se ohladi. Nakon tri sata tortu možemo rezati i poslužiti.

Izvor:
Svjetlo riječi