Objavljeno:
02. 02. 2018. 11:45

Torta s malinama, koju priprema s. Anica Jozić, odličan je izbor za današnji dezert.

 

s. Anica Jozić

Sastojci za kore:

  • 10 bjelanjaka
  • 350 g šećera u prahu
  • 3 žlice alkoholnog octa

Sastojci za kremu:

  • 10 žumanjaka
  • 1 vanilin šećer
  • 100 g gustina
  • 4 dl mlijeka
  • 250 g maslaca
  • 100 g šećera u prahu
  • 500 ml slatkog vrhnja
  • 200 g čokolade
  • 1 kg malina

Priprema kora:

Bjelanjke umutimo u čvrsti snijeg, zatim lagano dodajemo šećer žlicu po žlicu te dobro umućenoj smjesi dodamo alkoholni ocat. Ujedinimo smjesu i podijelimo na tri dijela i svaku posebno pečemo u kalupu obloženom papirom za pečenje. Pećnicu zagrijemo na 180 °C i pečemo (sušimo) 30 minuta. Pečene kore ostavimo na papiru sve do slaganja torte.

Priprema kreme:

Izmiksamo žumanjke, ulijemo malo mlijeka, dodamo vanilin šećer, gustin, sve izmiješamo te ulijemo u vruće mlijeko. Miješamo žicom i kuhamo na laganoj vatri sve dok se ne zgusne. Stavimo je hladiti. Maslac izmiješamo sa šećerom u prahu, zatim tomu dodamo ohlađenu kremu i sve dobro izmiješamo u pjenastu masu. Pripremimo maline, slatko vrhnje izmiksamo u čvrstu masu, a nakon toga slažemo tortu.

Slaganje torte:

Na tanjur stavimo jednu koru, sklonimo papir, koru namažemo kremom, na kremu složimo maline pa tanko premažemo slatkim vrhnjem. Zatim prekrijemo drugom korom i ponovimo postupak. Cijelu tortu namažemo i prelijemo s otopljenom čokoladom i ukrasimo malinama. Stavimo u hladnjak, zaštitimo i dobro ohladimo. Torta je prigodna za lijepa obiteljska druženja.

Izvor:
Svjetlo riječi