Objavljeno:
19. 02. 2017. 13:30
Piše: Anica Jozić

Iz kuhinje sestre Anice donosimo recept za tortu srce. Uživajte uz ovu slatku delikatesu!

Sastojci za biskvit:
•          6 jaja
•          200 g šećera
•          100 g oštrog brašna
•          100 g mljevenih oraha
•          20 g čokolade u prahu
•          5 g kakaa u prahu
•          3 žlice hladne vode
•          1 prašak za pecivo

Sastojci za bijelu kremu:
•          300 ml slatkog vrhnja
•          10 dag šećera
•          1 dl mlijeka
•          2 dag želatina u prahu
•          1 žlica bagremova meda
•          1 žličica arome vanilije

Sastojci za tamnu kremu:
•          10 dag šećera
•          2 dl mlijeka
•          5 g gustina
•          4 žumanjka
•          200 ml slatkog vrhnja
•          200 g čokolade za kuhanje
•          125 g maslaca

Fondan masa za oblaganje torte:
•          100 g bagremovog meda
•          100 g margarina
•          15 g mljevene bijele želatine
•          1000 g šećera u prahu
•          1 žličica ekstrakt vanilije

Priprema biskvita:

Razdvojimo jaja, bjelanjke umutimo u čvrsti snijeg, dodamo šećer, sve izmiješamo da postane gusto, zatim ulijemo žumanjke te umutimo u pjenastu masu. Brašno izmiješamo s praškom za pecivo i lagano dodamo u smjesu, u koju potom dodamo čokoladu u prahu, kakao i hladnu vodu. Sve lagano izmiješamo i jednu polovicu tijesta ulijemo u kalup obložen papirom za pečenje, a drugu pečemo poslije. Tako dobijemo dva biskvita. Pečemo na 180 C 10 – 15 minuta.

Priprema bijele kreme:

U posudu za miksanje ulijemo slatko vrhnje, izmiksamo ga u čvrstu masu. Želatinu potopimo u malo hladne vode, zatim na laganoj vatri zagrijemo da se otopi, a tako i med zagrijemo. Sve sastojke sjedinimo uz miješanje, pripremljenu želatinu, med i aromu vanilije. Dobijemo glatku kremu.

Priprema tamne kreme:

Umutimo žumanjke sa šećerom i dodamo gustin i mlijeko te kuhamo na pari dok ne dobijemo gustu masu. Skinemo s pare i dodamo otopljenu čokoladu. Kad se krema ohladi dodamo umućeni maslac i izmiksano slatko vrhnje. Sve sjedinimo i lagano izmiješamo u glatku masu.

Priprema fondan mase za oblaganje torte:

Želatinu otopimo u hladnoj vodi, zatim zagrijemo na laganoj vatri da se otopi. Med i margarin zagrijemo da se otopi, skinemo s vatre, u to dodajemo pripremljenu želatinu, vaniliju ekstrakt i miješamo dok se želatina ne sjedini s masom. U jednu veću zdjelu istresemo šećer u prahu i tome uz miješanje kuhačom dodajemo pripremljenu masu. Zatim mijesimo kao tijesto rukom sve dok ne dobijemo glatku masu. Pripremljenu masu, još toplu zamotamo u prozirnu foliju i ostavimo da odstoji Masa se može bojati tekućim bojama za domaćinstvo.

Slaganje torte

Stavimo na tanjur jedan biskvit, namažemo čokoladnom kremom, izravnamo i na nju stavimo bijelu kremu, izravnamo i stavimo drugi biskvit te ga namažemo tanko bijelom kremom. Fondan masu razvaljamo i obložimo tortu. Ukrasimo po želji.

Izvor:
Svjetlo riječi