Objavljeno:
30. 12. 2019. 09:30

Ovih dana u našim se župnim zajednicama odvija godišnji blagoslov obitelji. Župnici su nas zamolili da za taj lijepi posjet svakomu domaćinstvu unaprijed pripremimo raspelo i blagoslovljenu vodu. No, čemu zapravo služe ti blagoslovljeni predmeti i mogu li se koristiti i u drugim prigodama? Donosimo objašnjenje...

Uporaba blagoslovljenih predmeta jedna je od najčešće krivo shvaćenih praksi u Katoličkoj Crkvi. Dio su života Crkve od samih početaka, ali se uglavnom smatraju nekom vrstom praznovjerja. Do toga je došlo iz razloga što su katolici tijekom stoljeća koristili takve predmete i stvari na praznovjeran način, jer ih nitko nije poučio kako da ih koriste na pravi način. Umjesto da ih koriste s vjerom, neki su ih katolici koristili kao amajlije umjesto kao oruđa milosti.

Takvi predmeti nam trebaju obogaćivati duhovni život, a ne umanjivati ga. Crkva ih je uvela u uporabu kako bi nas uvela u dublju vezu s Kristom i njima želi posvetiti svaki dio našega života. Posvećeni predmeti su dodatak sakramentima, kojih je sedam, kako bi milost Božju uvela u sve što činimo.

Kad se koriste s vjerom, blagoslovljeni predmeti mogu nas očuvati od duhovne štete ili nas nadahnuti da živimo svet, Bogu posvećen život. Tri takve posvećene stvari koje su osobito korisne u kući jesu sveta voda, blagoslovljena sol i križ.

Sveta voda

Blagoslovljena ili sveta voda podsjeća nas na naše krštenje i simbol je duhovnog čišćenja. Kaže se da sveta voda ima veliku snagu nad đavlom, jer je on sasvim nečist za sva vremena. Ona podsjeća na vodu koja je proistekla iz Kristova boka i u pamet doziva dan kad je raspet Krist, tj. kad je đavao pobijeđen.

Postoji običaj da u domovima postoje posebne krstionice, posudice sa svetom vodom. Iz njih svatko može uzeti vode, načiniti znak križa i zazvati na sebe blagoslov. Posebno je korisno držati ih kod ulaznih vrata. Na taj način ugledamo se na Krista i podsjećamo se da trebamo biti čisti.

Blagoslovljena sol

Ako je moguće, dobro je uvijek imati posudu s blagoslovljenom soli u domu. Ona je snažno oružje protiv zla. Njezina se snaga i djelovanje opisuje u Misalu Rimske Crkve, u obredu blagoslova soli:

„Svemogući i vjekovječni Bože, molimo te da u svojoj neizmjernoj dobroti i ljubavi blagosloviš (+) ovu sol koju si stvorio i dao na korištenje ljudima, kako bi postala izvorom zdravlja duše i tijela svakoga tko se njom koristi. Neka očisti sve čega se dotakne i očuva ga od svakoga djelovanja zlih duhova. Po Kristu našem Gospodinu.”

Raspelo

Predmet velike simbolike i jak u borbi protiv zla jest raspelo. Ono nas podsjeća na veliku ljubav Božju prema nama. Dobro je imati križ u svakoj sobi stana ili kuće, kako bi nas on u svako doba dana podsjećao na Isusovu veliku žrtvu ljubavi, osobito u trenucima velikog iskušenja.

U Misalu Rimske Crkve postoje dvije molitve za blagoslov raspela:

„Gospodine sveti, svemogući Oče, vječni Bože, molimo te da blagosloviš (+) ovaj križ, da bude spasonosna pomoć čovjeku. Neka bude pomoć vjeri i ohrabrenje za dobra djela i spasenje duša. Neka bude utjeha, zaštita i štit protiv okrutne strelice neprijatelja. Po Kristu našem Gospodinu.”

„Gospodine Isuse Kriste, blagoslovi (+) ovaj križ po kojem si svijet otkupio od moći đavla i na kojem si, po svojoj muci, nadišao iskušenje grijeha što se ostvario u grijehu prvih ljudi. Sad ga blagoslivljamo svetom vodom. Neka ovaj križ bude posvećen u ime Oca (+) i Sina (+) i Duha Svetoga (+) i neka svi koji kleče i mole pred ovim raspelom budu zdravi na duši i na tijelu, u čast našega Gospodina. Po istom Kristu, Gospodinu našem.”

Izvor:
Svjetlo riječi