Objavljeno:
27. 07. 2022. 12:45
Jacky Hunt-Broersma

Isrčati maraton, trku dužine 42 kilometra, je impresivan uspjeh za svakoga, ali je jedna žena podigla to postignuće na potpuno novu razinu kada je istrčala 104 maratona u 104 dana i to s protetskom nogom. 

Jacky Hunt-Broersma je majka dvoje djece koja živi u Arizoni. 2001. godine amputirana joj je potkoljenica zbog Ewingovog sarkoma, rijetkog oblika raka, a nakon operacije je otkrila trčanje kao nevjerojatan način da s ponosom prihvati svoje tijelo. 

O trčanju je izjavila: „Trčanje mi je doista promijenilo život i dalo mi je osjećaj prihvaćanja vlastitog tijela i saznanje da i dalje mogu činiti ne samo različite nego i teške stvari.” Jedna od tih teških stvari je upravo i izazov koji je sebi postavila – oboriti prethodni Guinnessov svjetski rekord u broju maratona istrčanih u uzastopnim danima. Novi svjetski rekord postavila je ove godine, istrčavši 104 maratona u 104 dana.

Osim uzastopnog trčanja maratona postavila je sebi i dodatni zadatak. Svjesna toga koliko trčanje može biti svakome korisno, a da je za trčanje potrebna posebna proteza ukoliko ste osoba sa invaliditetom, kao dio svog izazova, Jacky je prikupljala sredstva za „Amputee Blade Runners” organizaciju. Za ESPN je rekla: „Ovdje, u Sjedinjenim Američkim Državama, proteze za trčanje su jako skupe i zdravstveno osiguranje to ne pokriva jer oni to vide kao luksuz pa sam pomislila da bi moj pokušaj obaranja rekorda bio sjajan način za prikupljanja novca u dobrotvorne svrhe što bi omogućilo većem broju ljudi da trče.” Na početku izazova cilj joj je bio da skupi dovoljno novca za kupovinu proteza barem jednom amputircu, a izazov je završila skupljenim sredstvima za njih 50.

Oborenim rekordom i filantropskim angažmanom, njezina ustrajnost, hrabrost i odlučnost postali su inspiracija mnogima koji se bore s izazovima koje su planski sami sebi postavili ili s onima koje im je život nenadano nametnuo.

Izvor:
Svjetlo riječi / Aleteia