Objavljeno:
30. 09. 2020. 08:45

U nadbiskupiji Berlin sve je više župa na granici između Njemačke i Poljske, jer s njemačke strane granice živi sve više Poljaka. Na terenu je brojčano stanje relativno slabo – tek je oko 3 % katoličkoga stanovništva, ali kako izvještava njemačka Katolička novinska agencija, taj je broj u sve većem porastu. U malom mjestu Pasewalk Poljaci već čine više od polovice vjernika katoličke župe sv. Otona. Slično se stanje bilježi i u susjednoj biskupiji Görlitz.

Razlog ovoj pojavi može se pronaći u činjenici što su cijene stanova i stambenih prostora niže na njemačkoj strani granice. Osim toga, mnogi su Nijemci nakon pada Njemačke Demokratske Republike (DDR) odlučili živjeti u bivšoj Zapadnoj Njemačkoj.

Doseljeni katolici iz Poljske, pak, redovito su sudjelovali na misnim slavljima u svojoj matičnoj zemlji Poljskoj, te su uglavnom izostajali iz života svojih njemačkih župa. No čini se da će biti promjene – nadbiskupija Berlin ima namjeru bolje povezati svoje njemačke i poljske vjernike, i to centrima za susrete i uvođenjem većega broja dušobrižnika koji se služe i njemačkim i poljskim jezikom.

Izvor:
Svjetlo riječi