Objavljeno:
27. 09. 2019. 14:30

Sve više Europljana ostaje živjeti s roditeljima i nakon što odrastu. Zato što im to čini život jednostavnijim? Ili zato što imaju financijskih mogućnosti da se osamostale?

Aktualne statistike pokazuju da mladi Europljani napuštaju roditeljski dom u prosjeku tek s 26 godina. Aleksandar Veliki je kao 26-godišnjak već osvojio čitavu Perziju. Hrvati, Bugari i Talijani uživaju u blagodatima obiteljskoga doma nerijetko i u četvrtom desetljeću svoga života, dok kod mladih Grka i Španjolaca prekretnica nastupa nešto malo ranije – oko 30. rođendana.

S druge strane, mladi na sjeveru Europe osamostaljuju se, u pravilu, kada postanu punoljetni. Šveđani drže rekord s 18,5 godina, a slijede Danci i Finci koji kod roditelja ostaju nešto malo duže – do 20. godine.

Mladi na sjeveru i jugu Europe očito imaju različito poimanje samostalnosti. Koji je razlog? Loša ekonomska situacija na jugu Europe i visoka stopa nezaposlenosti među mladima sigurno je jedan od glavnih razloga. Jer, bez vlastitih izvora prihoda, oni sebi teško mogu priuštiti vlastiti krov nad glavom. Ali nije samo to razlog tvrde sociolozi. Ulogu igra i kultura.

Naime, za mlade Skandinavce je napuštanje roditeljskog doma odlučujući korak u konačnom odrastanju i oni ga žele napraviti što prije. Na jugu Europe obitelj je u prvom planu. Društvene strukture se temelje na obiteljskim vrijednostima i tko odrasta u velikoj obitelji puno se lakše uklapa u društvo, smatraju mladi južnjaci.

Izvor:
Deutsche Welle