Objavljeno:
13. 02. 2020. 09:45

Župe argentinske provincije Catamarca odlučile su se tijekom ove godine ujediniti s ciljem izgradnje 400 svetišta posvećenih Blaženoj Djevici Mariji u čast 400. obljetnice otkrića kipa Blažene Majke nakon čega je potaknuto tisuće katoličkih pobožnosti u južnoameričkoj naciji.

Jedna od informativnih turističkih američkih web stranica Welcome Argentina donosi priču kako je između 1618. i 1620. godine jedan neimenovani Argentinac pratio malu grupu žena koje su u procesiji išle negdje u šumu. Taj prizor ga je potaknuo na razmišljanje, te je već sljedećega dana odlučio pratiti tragove kojima su ušle spomenute žene.

Kilometrima je pratio te tragove sve dok nije naišao na plitko kameno udubljenje u kojemu se ugledao Marijin kip. O svome otkriću je dugo vremena šutio nakon čega je odlučio reći javnosti o postojanju ovoga kipa.

Kip i priča o njegovu pronalasku stjecali su sve veću popularnost, te su tisuće ljudi iz regije započele s redovitim hodočašćenjima razvijajući tako pobožnost prema Mariji. Mjesna je Crkva godine 1974. „Gospu od Doline” proglasila zaštitnicom argentinskoga turizma.

Tijekom sljedećih 400 godina po zagovoru „Gospe od Doline” dogodila su se mnoga čuda, uključujući i ozdravljenja od najtežih bolesti, sljepoće i paralize.

U čast četvrte stogodišnjice „Gospe od Doline” argentinski biskupi odlučili su 2020. godinu proglasiti Marijinom godinom. Napominju kako je ova godina osobito značajna za Argentinu zbog još jednoga događaja – obilježavanja 500 godina otkako je slavljena prva sveta misa na argentinskom tlu.

Ideja za gradnjom 400 marijanskih svetišta potekla je iz župe „Gospe od Krunice” zalaganjem biskupa Luisa Urbana. Do sada je izgrađena i 30. siječnja blagoslovljena jedna spilja u mjestu Laguna Blanca, a očekuje se kako će kroz 2020 godinu biti izgrađeno njih još 13.

Izvor:
Svjetlo riječi