Objavljeno:
04. 12. 2020. 12:15

Unatoč svim ratnim strahotama koje se događaju u Afganistanu, radosnih trenutaka koji ulijevaju nadu u bolje ne nedostaje.

Sto rođenja dnevno

U afganistanskom gradu Khost aktivna je bolnica za majke i pedijatre koju vode Liječnici bez granica, a trenutno je povjerena Marini Castellano, 58-godišnjoj medicinskoj sestri porijeklom iz talijanskoga Torina. Krajem listopada u ovom se području dogodio katastrofalan napad, a za posljedicu je imao nekoliko smrtnih slučajeva i na stotine ozlijeđenih.

Istovremeno dok gradom neprestano odjekuju zvukovi eksplozija, događa se oko stotinjak poroda. Zajedno sa smrću ide i život o čemu svjedoče plač i suze ovih novorođenčadi i radost njihovih roditelja.

Sestra Marina tvrdi da iako im je bolnica utočište, rat ima vrlo negativan utjecaj na žene, osobito u vremenu kada trebaju rađati: „Često te žene žive u selima daleko od grada u kojima se vode borbe, a u vrijeme pred porod nemaju potrebnu njegu ili ne mogu na vrijeme stići u bolnicu jer cesta nije sigurna i postoji opasnost da budu ranjene.”

Bez obzira na veliki rizik i opasnosti, u Afganistanu postoji mnogo obitelji koje žele imati djecu jer „biti i imati obitelj” za njih je dio tradicije i ključni segment njihove kulture.

Rođenje četvorki

Među mnogim izvanrednim trenucima koje je sestra Marina doživjela u ovoj bolnici, u njezinu je srcu jedan poseban – rođenje četvorki. Bila je impresionirana majkom koja je prirodno rodila četiri bebe prirodnim putem. Marina se prisjeća vedrine, hrabrosti i radosti koje su se mogle pročitati na majčinu licu. Rodila je bez konzumiranja lijekova protiv bolova i smiješila se unatoč prevelikome bolu. „Svi koji smo se u tom trenutku našli ovdje, plakali smo od radosti” – prisjeća se s. Marina.

U godini koja nam je svima teška, osobito u Afganistanu gdje zbog pandemije, politike i oružanih sukoba vlada teška situacija, ohrabrujuće je čuti priču ove hrabre i snažne majke. Neka nam bude poticaj da od života nikada ne treba odustati nego se za njega uvijek boriti i Bogu zahvaljivati, te s vjerom odgovoriti svim izazovima.

Izvor:
Svjetlo riječi