Objavljeno:
09. 05. 2020. 13:00

Njemački grad Frankfurt svake tri godine dodjeljuje posebno priznanje za djelatnost na području književnosti, Goetheovu nagradu (njem. Goethepreis). Dodjeljuje se dakle jednom u trogodištu, 28. kolovoza, uz obljetnicu rođenja njemačkoga književnika J. W. von Goethea. Nagradu već skoro 100 godina, još od 1928. godine, osvajaju zaslužne osobe. Među dosadašnjim dobitnicima nagrade ističu se liječnik i filozof Albert Schweitzer, psihoanalitičar Sigmund Freud, kemičar Carl Bosch, fizičar Max Planck, pjesnik Hermann Hesse, filozof Karl Jaspers, pjesnik Thomas Mann i arhitekt Walter Gropius. Ovomu nizu velikih osoba povijesti čovječanstva ove je godine pridruženo ime Dževada Karahasana, bh. književnika koji povremeno tekstom gostuje i u reviji Svjetlo riječi.

Ako to bude moguće, nagradu će Karahasanu uručiti predstavnici Grada Frankfurta i to svečanom ceremonijom u crkvi sv. Pavla (njem. Paulskirche). Uz umjetnički obrađenu zahvalnicu na pergameni ide i novčana nagrada u iznosu od 50.000 EUR.

Nadgradonačelnik Frankfurta izjavio je kao pročelnik Vijeća za odluku o nagradi: „U vremenima rastućega nacionalizma, pa i u Europi, ovogodišnji je nositelj Dževad Karahasan nagrađen za trajno nadilaženje granica, bilo političkih, bilo kulturoloških. To što ćemo nagraditi Goetheovom nagradom ovoga bosanskoga književnika priznanje je našega grada Frankfurta za toleranciju i međusobno razumijevanje.”

Čestitamo akademiku Karahasanu za ovo vrijedno priznanje.

Izvor:
Svjetlo riječi