Objavljeno:
27. 11. 2022. 08:45
fra Juro Marčinković

Crveni luk povrće je koje svi vi vjerojatno uvijek imate u svojoj kući. U našem narodu ima mnogo naziva za crveni luk, a ja ću ovdje navesti samo neke: crvenac, kapula, mrki luk, obični luk, pravi luk, ljutika. Pradomovina crvenoga luka je Srednji istok, Iran, Afganistan te Kina i Indija, gdje je tisućama godina služio za prehranu i kao ljekovita biljka, a odatle se proširio po cijelom svijetu. U srednjem vijeku su ga vješali po vratima da odagna bolest kugu. Uzgaja se po vrtovima, poljima i na plantažama. Nije poznato da raste u divljini, osim nekih vrsta crvenoga luka koje rastu divlje samo u Indiji i Kini.

Inače, on je višegodišnja biljka visoka 70 – 100 cm. Voli sunčanu i suhu zemlju, voli toplinu i humusna zemljišta. Hladna i vlažna područja ne pogoduju uzgoju crvenoga luka. Sijemo ga od sredine ožujka i on nikne nakon 3 tjedna. Prve godine naraste samo do veličine lučice, a tek sljedeću godinu sadimo te lučice i razviju se glavice crvenoga luka. Preporučuje se da ga se sije uz mrkvu jer ona tjera lukovu muhu, a luk mrkvinu muhu. Isto tako dobro je uz luk imati posijan peršin jer se tada čuva luk od lukova moljca. Preporučujem da ga se koristi svaki dan u jelima jer on pojačava apetit i pospješuje probavu. 

Iako je crveni luk znanstveno ispitan i utvrđena mu je velika ljekovitost, malo se primjenjuje u službenoj medicini, već je prepušten pučkoj. Njegovi su ljekoviti sastojci vrlo djelotvorni, a posebno štiti od infekcija, dezinficira područje usta, nosa i grla, jača sluznice u trbuhu i želucu, pomaže kod problema s bubrezima i mokraćnim mjehurom, smanjuje visoki krvni tlak i masnoće u krvi, djelotvoran je kod slabe cirkulacije, osobito hladnih nogu, poboljšava apetit, štiti krvne stijenke i vene od oboljenja, pojačava raspoloženje, jača imunološki sustav, potiče proizvodnju hormona protiv stresa, stimulira libido, ojačava srce i cirkulaciju i sprečava aterosklerozu. Poznata su samo dobra i korisna ljekovita djelovanja crvenoga luka. Ipak, neke osobe su preosjetljive na veću količinu crvenoga luka i zato te osobe smiju uzimaju samo manju količinu, ali nikako ga ne bi trebale potpuno izbjegavati. Ovdje vam donosim nekoliko savjeta kako i na koji način ćete iskoristiti veliku ljekovitost crvenoga luka.

Luk s medom. Uzmite i nasjeckajte nekoliko glavica crvenoga luka i stavite u jednu staklenu teglu, a onda dodajte i jednaku količinu kaduljina meda. Dobro poklopite i ostavite da odstoji u ovoj staklenoj tegli 48 sati pa procijedite i isprešajte. Još je bolje ako iscijedite u sokovniku svježi sok od crvenoga luka i pomiješate s jednakom količinom meda i ostavite da odstoji 48 sati. Nakon što je pripravak odstajao, ulijte u staklenu teglu i ostavite na hladnom i tamnom mjestu. Svaka 2 sata uzima se po jedna velika žlica, što izvanredno djeluje kod kašlja i smetnji dišnih organa. Djeca uzimaju upola manje. Uzima se sve dok kašalj ne prestane i još nekoliko dana poslije toga.

Voda od crvenoga luka. Uzmite i razrežite glavicu crvenoga luka na 4 dijela, stavite u jedan lončić, prelijte s ½ l vode, stavite na peć i ostavite da se kuha 15 minuta na laganoj vatri. Skinite s peći, poklopite i ostavite 20 minuta poklopljeno. Zatim procijedite i isprešajte ostatak od luka. Ova voda u kojoj se luk kuhao popije se tijekom dana, toplo i na gutljaje. To je vrlo djelotvorno nakon slavlja kada se previše pojelo i popilo.

Sok od crvenoga luka. Uzmite crveni luk i od njega u sokovniku iscijedite svježi sok. Ovim sokom dvaput dnevno mažite lomljive nokte na rukama i nogama. Poslije mazanja nokti ne smiju 2 do 4 sata doći u dodir s vodom. To treba raditi svaki dan navečer prije spavanja, sve dok nokti ne postanu zdravi, lijepi i sjajni. Isto tako, osobe koje su osjetljive na promjenu vremena trebaju tri puta dnevno piti vrhom punu veliku žlicu svježe iscijeđenoga soka crvenoga luka i tako svaki dan tijekom 3 tjedna. Kad se popije žlica soka, odmah treba popiti i 1 šalicu čaja od ljekovite biljke zlatnice, toplo i na gutljaje. A čaj se pripremi tako da se u šalicu vrele vode stave 2 male žlice ove biljke, promiješa, poklopi i ostavi 10 minuta poklopljeno, pa procijedi i pije toplo i na gutljaje. Kura traje bez pauze sve dok problemi koje sam naveo ne nestanu.

Čaj od crvenoga luka. Ogulite 1 glavicu crvenoga luka, sitno ju nasjeckajte i stavite u ¼ l vrele vode, dobro promiješajte, poklopite i ostavite 15 minuta poklopljeno. Zatim procijedite te popijte toplo i na gutljaje. Po potrebi ovaj čaj se pije nekoliko dana. To je vrlo djelotvoran pripravak protiv promuklosti i kašlja, a već se nakon pijenja prve šalice čaja osjeti znatno poboljšanje.

Oblozi od crvenoga luka. Ako se opečete, može vam koristiti crveni luk. Uzmite jednu glavicu, sitno ju nasjeckajte i dobro zgnječite pa stavite na opeklinu kao oblog. Nakon svakoga sata stavlja se novi oblog pa će opeklina brže zarasti i proći. Još je bolje u sokovniku pripremiti svježi sok od crvenoga luka, umočite čistu gazu u taj sok i stavljate kao oblog gdje ste se opekli. Luk pomaže i kod uboda pčele ili ose, tada treba izvaditi žalac, rasjeći glavicu luka, jednom polovicom ubodeno mjesto dobro namazati, a drugu polovicu staviti kao oblog i pričvrstiti. To se radi svakih deset minuta, a bol se naglo smanjuje i već za nekoliko sati bit će sve u redu. Ubodu li osa ili pčela slučajno u usta, treba odmah izvaditi žalac i žvakati svježi crveni luk. To će spriječiti oteklinu u ustima koja je opasna jer može dovesti čak i do gušenja. Oblozi od crvenoga luka u kombinaciji s medom i jabučnim octom korisni su i kod otvorenih čireva na koži. Pripremite ih tako da sitno nasjeckate 1 glavicu luka i dobro istučete na čistoj gazi, i onda luk pomiješate s 1 žlicom meda i 1 žlicom jabučnoga octa i onda stavite na otvoreni čir kao oblog. Svakih 12 sati treba staviti svjež oblog pa će otvoreni čir ubrzo nestati.

Crveni luk protiv visokoga krvnog tlaka. Nasijecite sitno glavicu crvenoga luka, dodajte 2 velike žlice jabučnoga octa i 1 žlicu maslinova ulja pa dobro izmiješajte i onda poklopite i ostavite ½ sata poklopljeno pa pojedite kao salatu. Nakon toga treba otići na brzu šetnju od pola sata. To se po potrebi može raditi i duže vrijeme, a ovo je jedan je od odličnih pripravaka protiv visokoga krvnog tlaka. 

Za ovaj problem s lukom možete pripremiti i juhu na sljedeći način: U 300 g sitno nasjeckanoga luka dodajte 50 g maslaca i sve zajedno pirjajte na laganoj vatri dok ne posmeđi, zatim dodajte 1 litru voćne juhe i kuhajte 1 minutu pa pojedite. Juha je dobra za zdravlje cijeloga organizma, a osobito za visok tlak i srce.

Crveni luk s mlijekom i crveni luk s jabučnim octom. Vrhom pune 2 velike žlice sitno nasjeckanoga crvenog luka stavite u šalicu vreloga mlijeka, poklopite i ostavite poklopljeno 15 minuta pa procijedite i isprešajte luk i onda dodajte veliku žlicu meda kada se mlijeko ohladi na otprilike 40 stupnjeva i dobro promiješajte. Jednu polovicu pripravka djeca moraju popiti ujutro, a drugu navečer što je osobito djelotvorno kod kašlja i hripavca. Crveni luk djelotvoran je i u kombinaciji s jabučni octom: jednu srednje veliku glavicu luka sitno nasjeckajte, zajedno s crvenom korom i stavite u 1/4 litre jabučnoga octa, poklopite i ostavite 3 puna dana poklopljeno pa procijedite i ulijte u tamnu bocu od pola litre i dodajte 1/8 litre dobre rakije. Dobro zatvorite, promućkajte i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. Izmasira li se pjegava ili nečista koža ujutro i uvečer jednim dijelom ove mješavine uz dodatak 2 dl vode, koža će postati ravnomjernoga izgleda, sjajna i lijepa. Kura može potrajati i duže vrijeme.

Inhalacija protiv migrene. Ogulite 2 glavice luka, sitno nasjeckajte i stavite u litru vrele vode pa na peć da provri. Kada tekućina provri, nagnite se nad lonac, pazite da para ne bude prevruća kako vas ne bi spržila, pokrijte glavu ručnikom i udišite paru 15 minuta, a nakon toga trebate otići u krevet i odležati 2 – 3 sata. Radi li se to svaku večer nekoliko tjedana, migrena će nestati ili će se stanje barem dobro ublažiti. Svježi luk možete koristiti i kod slaboga disanja kroz nos tako da razrežete glavicu crvenoga luka napola, stavite polovice na nosne šupljine i udišete taj miris luka koji bi trebao olakšati disanje. 

Ljuske crvenoga luka. Ljuske crvenoga luka također su korisne. U ½ l tople vode stavite ljuske 3 – 4 glavice crvenoga luka, ostavite preko noći da odstoji, procijedite i tom vodom pošpricajte kućne biljke koje napadaju razni nametnici. To će ih otjerati s biljaka.

Mješavina s crvenim lukom. Dobro izmiješajte 1 veliku žlicu svježega soka crvenoga luka, 1 žlicu meda, 1 žlicu ulja od ljekovite biljke ljiljana i 1 žumanjak od svježega jajeta. Navečer izmasirajte ovim pripravkom osjetljivu kožu na licu. Ujutro se lice opere mlakom vodom. Ako se to ponavlja nekoliko večeri, koža na licu postat će glatka, zdrava i sjajna.

Oblozi za vrat. Ako se pojave bolovi u vratu, natekne vrat ili krajnici, treba sitno nasjeći crvenoga luka, dodati 1 žlicu maslinova ili suncokretova ulja te dobro izmiješati, staviti u cjediljku te dobro zagrijati na pari iznad ključale vode. Zatim pripravak stavite na gazu i onda kao oblog koji mora biti vruć koliko možete podnijeti. Odmah legnite u krevet, a ako su hladne noge prije toga valja uzeti toplu kupku za noge. Kura traje svakodnevno sve dok bolovi u vratu ne prođu.

Izvor:
Svjetlo riječi