Objavljeno:
01. 12. 2017. 13:15

Redovito se događa da se radujemo i željno iščekujemo neki velik događaj. Tako i u došašću, posebnom vremenu u trajanju od četiri tjedna u kojima se vjernici pripravljaju za radosnu svetkovinu Isusova rođenja ili Božić. Naredne nedjelje, 3. prosinca, započinje liturgijsko vrijeme došašće, koje se naziva i advent (prema latinskom izrazu advenio ili prići, odnosno adventus, što znači dolazak).

Danas, 1. prosinca, možemo brojati još 24 dana do Badnjaka. Mnogi ljudi ovo vrijeme iskoriste tako što svakoga dana učine neko dobro djelo i na taj način svoje srce očiste za dolazak maloga Isusa na sam Božić. U zemljama njemačkoga govornog područja i u drugim krajevima svijeta za djecu se prave posebni adventski kalendari, koji svakoga dana djeci „daruju“ neki poklon ili čokoladicu, dok djeca očekuju Božić.

Prva nedjelja došašća u Katoličkoj Crkvi uvijek je na prvu nedjelju nakon 26. studenog, a trajanje liturgijskoga vremena došašća mijenja se. U tjednima došašća postoje posebna misna slavlja kojima se vjernici pripravljaju za Božić. U našim se krajevima posebno štuju tzv. mise zornice (u zoru, u rano jutro). Na mise zornice vjernici idu prije svitanja, prije no što sunce svane. Tako iskoriste početak dana da Bogu dadnu dužnu hvalu i tek tada započinju svoju svakodnevnicu.

U obiteljskim kućama i u crkvama uređuju se posebni adventski vijenci. Svake nedjelje adventa užiže se još jedna svijeća, sve do četvrte nedjelje adventa. Tada gore sve četiri svijeće. Svjetlo svijeća pokazuje da se približava dan Isusova rođenja – Božić.

Još jedan običaj je da se pred kraj došašća u obiteljsku kuću unese božićno drvce, koje se na Badnjak okiti raznim ukrasima. U nekim dijelovima svijeta božićno drvce okiti se i ranije.

Stoga Vam, djeco, i svi koji se tako osjećate, želimo blagoslovljeno vrijeme došašća koje započinje

Izvor:
Svjetlo riječi