Objavljeno:
12. 10. 2022. 11:00

U gradu Athens u američkoj saveznoj državi Ohio 7. listopada dodijeljena je prva nagrada pod nazivom WideOpen Excellence in Photography dugogodišnjoj suradnici Svjetla riječi Dijani Muminović.

Ova međunarodna izložba fotografskog majstorstva pokrenuta je u The Dairy Barn Arts Centru 2018. godine u Ohiou – zajednici koja ima duboko poštovanje prema utjecaju medija i vlastitoj povijesti fotografske izvrsnosti i inovacija na međunarodnoj sceni. 

U okviru treće bijenalne izložbe WideOpena o nagrađenima je odlučivao tročlani žiri: Coco Conroy – ravnateljica galerije Jackson Fine Art te fotografi Bella Kotak i Eli Reed. Dijana Muminović, dokumentarna fotografkinja i suradnica Svjetla riječi, osvojila je prvu nagradu u konkurenciji 531 fotografije 118 umjetnika.

Nagrađena fotografija nastala je u Međugorju početkom ožujka ove godine kada se Dijana samoinicijativno obratila Svjetlu riječi sa željom odlaska u Međugorje kako bi dočekala prvi autobus izbjeglica, koji je u ovaj grad dolazio iz Ukrajine. U Međugorju je provodila vrijeme sa ženama u izbjeglištvu i s njima proživljavala njihove borbe, prateći kako nanovo grade svoje živote.

Dodjela nagrade i izložba održani su u gradu gdje je Dijana i magistrirala vizualne komunikacije (dokumentarnu fotografiju) te je tim povodom kazala: „Lijepo se vratiti i u Ohio, jer je jedan od sponzora ove izložbe univerzitet na kojem sam studirala, te je bilo posebno zadovoljstvo ponovno vidjeti svoje profesore”.

Dijana je, dugogodišnja suradnica Svjetla riječi gdje je, između ostalog, u okviru revije pisala i rubriku Svijet fotografije. U posljednjih 15 godina fotografijom promovira ljudska prava, međureligijski dijalog i mir, a krajem 2017. pokrenula je i vlastito udruženje „Škola fotografije” u Zenici.

Ovo priznanje je još jedna potvrda njenog vrijednog truda i rada i poticaj za daljnje uspjehe, kojih, vjerujemo, neće nedostajati.

Ponosni smo na njen uspjeh i čestitamo joj na ovoj nagradi!

Izvor:
Svjetlo riječi