Objavljeno:
25. 06. 2019. 11:15

Kako je Papa istaknuo, u evanđeoskom ulomku o Isusovu čudesnom umnažanju kruha uopće se ne spominje riječ „umnažanje“. Isus nije načinio 5000 kruhova od njih pet, nego se u biblijskom tekstu naglašavaju riječi „razlamati, davati, dijeliti”.

Papa Franjo pozvao je nedavno kršćane Rima na to da se ne daju pomesti ljutnjom ili lošom voljom. Trebaju više dijeliti i ne zgrtati samo sebi, kako je napomenuo na svečanom misnom slavlju u predvečerje tijelovske nedjelje u gradskoj četvrti Rima Casal Bertone. U tada pročitanom evanđeoskom ulomku bilo je govora o Isusovu čudesnom umnažanju kruha. No u tom odlomku uopće se ne spominje riječ „umnažanje“, objasnio je Sveti Otac na trgu pred crkvom Marije Tješiteljice u ovoj rimskoj četvrti te dodao kako Isus nije načinio 5000 kruhova od njih pet, nego se u biblijskom tekstu naglašavaju riječi „razlamati, davati, dijeliti”.

Unatoč tomu, svugdje se traži umnažanje nagrade – no za koju svrhu? Je li važno davati ili posjedovati? Dijeliti ili zgrtati? Tako je Papa objasnio da ekonomija evanđelja zapravo prednost daje dijeljenju: „Ona se ne zadovoljava proždrljivošću male skupine ljudi, nego daje svijetu život.”

Nadalje je Papa kršćane pozvao da jedni druge blagoslivljaju, umjesto da jedni druge proklinjaju i psuju, a blagoslivljati druge znači govoriti o drugima dobro.

U vezi sa stalnim prigovorima Rimljana o svom gradu, poglavar Katoličke Crkve spomenuo je propadanje i zanemarivanje koje Rim kao grad mora trpjeti. Što se tiče starijih osoba, obitelji s teškoćama i mladih koji ne mogu naći zaposlenje, Papa je također pozvao na dijeljenje. Sve ako pojedinac često nema mnogo, on bi dijeleći mogao postići mnogo.

Dio grada Casal Bertone izgrađen je nakon Drugoga svjetskog rata za stanovnike Rima koji su zbog bombardiranja ostali bez krova nad glavom. Ova četvrt poput otočića leži između ključnih prometnica grada Rima poput željezničkih tračnica ili gradske autoceste. Do prošle godine svetkovina Tijelova slavila se svečano u Lateranskoj bazilici, pod predsjedanjem Rimskoga prvosvećenika, ali je papa Franjo prošle godine promijenio tradiciju te je Tijelovo proslavio u lučkom gradiću Ostiji kod Rima.

Svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove ili Tijelovo svetkovina je kojom se proslavlja prisutnost Isusa Krista u euharistiji. Na podnevnoj molitvi Anđela Gospodnjeg na Trgu sv. Petra Papa je uz to pozvao neka katolici, svatko za sebe, ponovno otkrije sakrament euharistije, a za to je izvrsna prilika svetkovina Tijelova. Primanje pričesti tijekom misnoga slavlja ne smije postati tek običaj, nego riječ „amen“ koju vjernik pritom iskazuje treba doći iz srca, kako bi ljubav Isusa Krista, prisutnoga u kruhu i vinu, promijeni život vjernika, objasnio je Sveti Otac.

Izvor:
Svjetlo riječi