Objavljeno:
13. 03. 2020. 15:00

Bila u jednom gradu jedna ulica u kojoj su se nalazile samo trgovine. Vlasnici malih trgovina živjeli su i radili u dobrim odnosima. Svakog su dana u isto vrijeme svi zajedno otvarali i zatvarali svoje trgovine, a zatim odlazili svojim kućama. Jedan od vlasnika svake je večeri, dok je zatvarao trgovinu, govorio: „Izgubih još jedan dan.” Kad je došlo vrijeme da se trgovine zatvore, taj isti vlasnik ponovo je, zatvarajući vrata, rekao isto. Kako se ponavljalo iz večeri u večer, njegove kolege zaključile su da mu prodaja slabo ide. Dogovorili su se da sutradan svi pošalju svoje kupce u njegovu trgovinu, ne bi li i njemu malo krenulo. I sutradan, kako bi netko došao u kupovinu, vlasnici su ga slali u tu trgovinu. Kad je došlo vrijeme da se trgovine zatvore, taj isti vlasnik ponovo je, zatvarajući vrata, rekao: „Izgubih još jedan dan.”

 „Pa, sad si pretjerao!” – povikaše u isti glas ostali.

„Cijeli smo dan slali kupce da kupuju samo kod tebe, a tebi opet malo. Zaradio si koliko svi mi zaradimo zajedno u jednom danu!”

 „E, prijatelji moji” – odgovori ovaj: „Imam ja novaca. Novaca je bilo i bit će, ali ovaj, ovakav dan, koji se završio, nikad se više neće ponoviti.”

Nepoznat autor

Izvor:
Svjetlo riječi