Objavljeno:
07. 02. 2020. 09:45

Sjedinjene Američke Države u koje su se doselili Europljani prije nekoliko stoljeća, bogate su gradovima od Aljaske do Floride u kojima se časte mnogi sveci i svetice Katoličke Crkve, a po kojima su ti gradovi i dobili ime. Nemoguće je navesti svaki grad ili mjesto koje je dobilo katoličko ime, te smo u nastavku za vas izdvojili samo neka od njih.

San Francisko – Kada su španjolski istraživači došli u Kaliforniju u San Francisku su prepoznali njegove povoljne strateške i prirodne prednosti. Kada je Juan Bautista de Anza 1774. godine stigao u ovaj grad, shvatio je kako je povoljno mjesto za gradnju vojnih i religijskih središta. Ubrzo je grad posvećen sv. Franji Asiškom nakon čega je osnovana i Katolička misija sv. Franje Asiškoga kojoj valja zahvaliti za pokrštavanje više od deset tisuća ljudi koji su u to vrijeme živjeli na području današnjega San Franciska.

St. Augustine, Florida – Pedro Menendez de Aviles utemeljitelj je ovoga grada koji je dobio ime po sv. Augustinu budući da je Menendez svojim brodom ovdje stigao 28. kolovoza 1565. godine kada je bio spomendan ovoga sveca. Inače, riječ je o najstarijem gradu europske nacije u SAD-u.

St. Louis, Missouri – grad koji su 1764. godine otkrili francuski trgovci koji su trgovali krznom. Ime je dobio po francuskom kralju Luju IX., pobožnom katoliku koji je davao velike svote novca za izgradnju ovoga grada.

Los Angeles – ime su mu dali franjevački redovnici koji su ovaj grad posvetili Blaženoj Djevici Mariji. Postoji nekoliko teorija među kojima je i ona da je grad u prošlosti nosio ime El Pueblo de Nuestra Senora la Reina de Los Angeles, ali je 1786. godine naziv grada skraćen te je do današnjih dana poznat kao Los Angeles.

Santa Fe, Mexico – grad je savezne američke države Novi Meksiko te je središta okruga Santa Fe. Inače četvrti je po veličini u državi. „Santa Fe” u prijevodu znači „sveta vjera”, a u prošlosti je puni naziv ovoga grada glasio La Villa Real de la Santa Fe de San Francisco  de Asis. Santa Fe pripada gradovima čiji se stanovnici s dubokom vjerom utječu sv. Franji Asiškome.

St. Genevieve, Missouri ­– većini je malo poznato ovo katoličko mjesto koje su osnovali doseljenici iz Kanade, inače podrijetlom Francuzi. Ime je dobilo prema sv. Genovevi, svetici iz 5. stoljeća i zaštitnici grada Pariza. U središtu grada stanovnici su izgradili crkvu i posvetili je upravo ovoj svetici.

Izvor:
Svjetlo riječi