Početna stranica » Korijandar

Korijandar

276 pregleda

Korijandar je jednogodišnja zeljasta biljka koja izraste 50 do 70 cm u visinu, s razgranatim stabljikama na vrhu. Gornji listovi su duguljasti, perasto razdijeljeni i sitni, a donji veliki i okrugli. Bijeli ili ružičasti cvjetovi su sitni i tvore cvatove. Plod je malen i okruglast. Zreli i osušeni plodovi su ljutkastoga, aromatičnoga, ugodnoga mirisa i finoga okusa. Pradomovina korijandra je južna Europa i zapadna Azija, a smatra se da je njegova prava pradomovina Bliski istok. Danas je raširen po cijelom svijetu.

U ljekovite svrhe upotrebljava se sjeme, listovi i eterično ulje od uzgajanoga korijandra. Iako je korijandar ljekovit, mora se biti vrlo oprezan kod njegova korištenja. Njegovo eterično ulje je u većoj količini otrovno i zato se ne upotrebljava iznutra nego samo izvana. Korijandar još sadrži dijetalna vlakna, vitamine A, C, E i K, minerala željeza, kalcija, magnezija i organskih kiselina. Ljekoviti sastojci korijandra opuštaju mišiće i djeluju kao antiseptik, baktericid i fungicid. Djelotvoran je kod mnogih bolesti, a osobito kod nadimanja, grčeva u želucu i crijevima, slabog apetita, loše probave, proljeva itd.

On je sastavni dio začina curry, kao i mnogih drugih začina. Ne smiju ga koristiti osobe koje imaju loše zgrušavanje krvi, on razrjeđuje krv pa može doći do unutrašnjega krvarenja ako postoje ozljede. Izaziva povišenje krvnoga pritiska i ne smiju ga koristiti osobe s povišenim krvnim pritiskom. Štetan je i kod nekih kardiovaskularnih bolesti. Trebaju ga izbjegavati osobe koje su preživjele infarkt i osobe sklone srčanim problemima. Isto tako ne smiju ga koristiti osobe koje imaju čir na želucu ili crijevima ili gastritis. Isto tako trudnice i žene koje imaju bilo kakve rane u unutrašnjosti, ne smiju koristiti korijandar u bilo kojem obliku. Osobito naglašavam da se eterično ulje korijandra ne smije koristiti za unutrašnju upotrebu. U nastavku ću vam objasniti kako korijandar možete koristiti za izradu ljekovitih pripravaka i na koji ih način smijete konzumirati.

Korijandar kao začin. Korijandar je jedan od najstarijih svjetskih začina. Spominje se i u Bibliji. Najčešće se koriste njegovi listovi, svježi i suhi. Kao sjeme se najčešće koristi u azijskim jelima te se njime osobito dotjeruje okus mesa za roštilj. U južnoameričkoj i azijskoj kuhinji se najčešće upotrebljava svježi list korijandra, a u europskoj kuhinji se više koristi osušeno sjeme. Često se koristi u pripremi i pravljenju kobasica i marinade. Miješa se s mnogim začinima ili se dodaje zasebno pri pečenju kruha, mesa te u razna jela i salate. 

Čaj od sjemena korijandra. U mikseru usitnimo sjeme korijandra, zatim uzmemo jednu vrškom punu malu žlicu samljevenoga sjemena i stavimo u 2 dl vrele vode, promiješamo, poklopimo i ostavimo 30 minuta poklopljeno. Nakon toga procijedimo. Jednu trećinu ove šalice čaja popijemo ujutro natašte, jednu tijekom dana, a jednu navečer pred spavanje. Pije se tjedan dana, tjedan dana pauze i po potrebi se kura ponovi. Ovaj čaj je vrlo djelotvoran kod tromosti crijeva i izbacuje vjetrove. Koristan je i kod otoka i tumora.

Čaj od lista korijandra. Dvije jušne žlice usitnjenoga lišća korijandra stavimo u 2 dl vrele vode, promiješamo, poklopimo i ostavimo poklopljeno 15 minuta. Nakon toga procijedimo. Dnevno pijete 3 šalice ovako pripremljenoga čaja. Jednu ujutro natašte, jednu tijekom dana i jednu navečer pred spavanje. Pije se uvijek tjedan dana pa se napravi tjedan dana pauza. Čaj se koristi za ublažavanje alergijskih simptoma.

Uvarak od korijandra. Uzmemo 30 g svježih listova korijandra i stavimo u ¼ litre vode, stavimo na peć da provri i kuhamo na peći 3 – 5 minuta, nakon toga procijedimo i tijekom dana popijemo na gutljaje. U isto se vrijeme može i grgljati ovim uvarkom. Ovaj uvarak je djelotvoran protiv nadutosti, uklanja živčanu napetost, grčeve u crijevima, loš zadah iz usta, a posebno ako se jede češnjak.

Čajna mješavina. Za ovu čajnu mješavinu potrebno nam je: 20 g sjemena kima, 10 g sjemena anisa, 10 g sjemena komorača i 10 g sjemena korijandra. Sve to dobro izmiksate i pomiješate. Zatim 2 vrhom pune male žlice ove mješavine sjemena stavite u ¼ l vrele vode, promiješate, poklopite i ostavite 10 – 15 minuta poklopljeno. Nakon toga procijedite i popijete tijekom dana toplo i na gutljaje. To je odličan pripravak protiv nadimanja, grčeva i bolova u želucu.

Čajna mješavina. Dobro se izmiješa 10 g samljevenoga sjemena korijandra, 10 g cimetova praha, 50 g samljevenih suhih bobica brusnice i 10 g samljevenih ljutih crvenih papričica (feferoni). U šalicu vrele vode stave se 2 male žlice mješavine, dobro izmiješa te popije toplo i na gutljaje. Ova mješavina djeluje vrlo dobro kod groznice, ali i za zdravlje čitavoga organizma.

Vino od korijandra. U bocu širokoga grla stavite 4 – 5 stabljika s listovima, korijandra i prelijte dobrim bijelim vinom, zatvorite i dobro promućkajte. Ostavite 2 – 3 tjedna, svaki dan promućkajte nekoliko puta i onda se ovo vino može piti. Ne trebate procijediti, nego svaki put prije lijevanja vina u čašu dobro promućkajte. Kada se boca otvori, mora se popiti u roku tjedan dana. Ovim postupkom vino dobije posebnu aromu i jako je ukusno za piti. Ovako pripremljeno vino su koristili stari Rimljani, a onda su ga uveli u Francuskoj i Engleskoj.

Čaj od korijandra i đumbira. Kombinacija čaja od đumbira i korijandra djeluje vrlo dobro protiv gripe. Osim što djeluje na grlo i smanjuje upale, on smanjuje i bolove u mišićima koji su popratna pojava i jedan od simptoma gripe. Za 2 šalice čaja potrebno je pola šalice sjemena korijandra, 3 velike žlice naribana svježa korijena đumbira i 3 šalice vode. Sjemenke operite, stavite u vodu i kuhajte pola sata na laganoj vatri. Skinite s peći, dodajte naribani đumbir, promiješajte, poklopite i ostavite pola sata poklopljeno. Procijedite i kroz čistu gazu isprešajte ostatak. Pijte toplo i na gutljaje. Jednu polovicu ovoga čaja popijte ujutro natašte, a drugu tijekom dana. Pijte 3 tjedna neprestano, pa napravite pauzu od jednoga tjedna i kuru ponovite.

Tinktura od sjemena korijandra. U staklenu bočicu veličine otprilike 2 – 3 dl stavite 20 g sjemena korijandra, prelijte dobrom prepečenicom rakije od jabuka, zatvorite, promućkajte i ostavite 3 – 4 tjedna na toplom ili suncu. Svaki dan trebate dobro promućkati po nekoliko puta. Nakon 3 – 4 tjedna procijedite. Ulijte tu tinkturu u ovu istu bočicu nakon što ste ju procijedili. Svaki dan se uzima 15 – 20 kapi tri puta dnevno poslije jela. To je vrlo djelotvorno kod tromosti crijeva i istjerivanja plinova i ostalih tegoba u želucu i crijevima. Ova tinktura uvijek se uzima jedan tjedan i poslije toga se napravi tjedan dana pauze pa se opet uzima jedan tjedan i sve tako dok se tinktura ne potroši ili dok problemi ne prestanu.

Sok od korijandra. Za ovaj sok potrebni su nam sljedeći sastojci: 1 do 2 stabljike s listovima korijandra, mala žlica đumbira u prahu ili 1 mala žlica naribanoga đumbira, 1 nešpricani limun s korom, 1 nešpricana limeta s korom, 2 krastavca s korom. Sve to dobro izmiksajte u mikseru ili sokovniku. Ovo je jako dobar sok za čišćenje organizma. Pripremite ovo svako jutro i popije natašte. Kura traje svaki dan tijekom 3 tjedna i onda se mora napraviti pauza najmanje jedan mjesec i kura se može ponoviti.

Napitak od korijandra. Za napitak nam je potrebno: pola šalice svježih listova korijandra, 1 šalica soka od jabuke i 1 šalica vode te velika žlica svježe pšenične trave. Sve ovo dobro izmiksajte u mikseru. Napitak se pije ujutro natašte pola sata prije doručka. Dobro bi bilo da se prije toga uzme dobar gutljaj suncokretova ulja i 15 minuta se grglja, ispljune i operu usta. Tek tada popiti ovaj napitak. Pije se 3 tjedna, tjedan dana pauze pa se može ponoviti još 3 tjedna. Ovo je vrlo korisno kod svih upalnih procesa u našem organizmu.

Pisao sam o ljekovitoj biljci korijandar. Iako je ljekovit, mora se biti vrlo oprezan kod njegova korištenja. Osobe koje imaju problema s povišenim tlakom, srčane probleme, kao i trudnice i žene s unutarnjim ranama ne smiju ga koristiti ni u kojem obliku. Naveo sam kako ćete napraviti čajeve od svih dijelova korijandra, uvarak, čajnu mješavinu, vino, tinkturu, sok, napitak i objasnio kako se korijandar koristi kao začin. Držite se mojih uputa kod konzumacije ovih pripravaka.