Objavljeno:
01. 12. 2022. 08:15

Kristova katedrala jedna je od najmonumentalnijih crkvenih građevina suvremenoga doba. Smještena je u mjestu Garden Grove u metropolitanskom području Los Angelesa i služi kao prvostolnica velike katoličke biskupije Orange. 

Danijel Stanić

Prethodno je nosila naziv Kristalna katedrala i od svoje izgradnje 1980. godine bila je građevina u službi jedne protestantske zajednice koja se koncentrirala na produkciju tjedne televanđelističke emisije. Nakon što je ova zajednica 2010. godine proglasila bankrot, s pripadajućim ju je građevinama 2012. godine otkupila mjesna biskupija Orange koja okuplja oko 1.5 milijuna vjernika katolika.

Bilo je potrebno višegodišnje uređenje interijera kako bi nekadašnja Kristalna katedrala odgovarala potrebama liturgiji rimskoga obreda. Ipak, uvelike je očuvan izvorni izgled ove velebne katedrale koja je svojevremeno bila proglašena najvećom staklenom građevinom na svijetu, a projektirao ju je znameniti arhitekt Philip Johnson. Na velike staklene panele iznutra su postavljena jedra, a u središnjem dijelu katedrale dograđena je platforma i uređen prezbiterij s oltarom i baldahinom, ambonom i sjedalima. Središnji prostor iza prezbiterija i dalje zauzimaju orgulje Hazel Wright, četvrte po veličini crkvene orgulje u svijetu, s više od 17.000 svirala. No, osim crkvenoga interijera koji je bio iznova uređen, i orgulje su započele temeljitu restauraciju koja će biti dovršena sredinom 2020. godine.

Po završetku obnove, Kristalna katedrala preimenovana je uz pristanak Svete Stolice. Kristova katedrala posvećena je kao sjedište biskupije Orange 17. srpnja 2019. godine. Do kraja istoga mjeseca ondje je zaređeno šest novih svećenika. A na posjedu katedrale, u pomoćnim zgradama pastoralnoga centra, danas su djelatni između ostaloga katolički školski centar, radio postaja i katolička TV kuća.

O životu vjernika svjedoči i činjenica da župa Kristove katedrale obiluje aktivnostima te se svakoga vikenda ondje slavi 12 svetih misa na četiri jezika, s oko 12.000 nazočnih vjernika. Upravo kako bi se naglasilo raznoliko podrijetlo katolika ove zajednice, u crkvi su pohranjene relikvije američkih, korejskih, meksičkih i vijetnamskih svetaca. Osim što objedinjuje katolike različitih krajeva svijeta, Kristova katedrala objedinjuje suvremene izraze lijepoga – glazbu, arhitekturu, liturgiju i druge izraze kršćanske estetike.

Izvor:
Svjetlo riječi