Objavljeno:
31. 07. 2022. 09:00
fra Juro Marčinković

Lovor je vrlo ljekovita biljka. U ljekovite svrhe upotrebljavaju se listovi i zrele bobice. Prema nekim mišljenjima pradomovina lovora je Mala Azija, odakle se raširio po cijelom Sredozemlju. U starom vijeku lovor je smatran svetim drvetom – drvetom boga Apolona. Sve što je bilo povezano s bogom Apolonom, bilo je u vezi s lovorom. I na starom kovanom novcu Apolon je prikazan s vijencem lovorike na glavi. Kad bi se rimske vojskovođe vraćale s ratnih pohoda, ulazili su u Rim ovjenčani lovorovim vijencem.

Lovor je zimzeleno drvo (visoko do 8 metara), raste kao divlja, ali i kao kultivirana biljka u svim zemljama Sredozemlja. U Hrvatskoj ga ima duž obale Jadrana, od Konavala, preko Dalmacije, naših otoka i Kvarnera do Istre. Uspijeva, nešto rjeđe, i u kontinentalnom dijelu naše domovine. Prisutnost lovora u našim krajevima – još od davnine – potvrđuju i nazivi nekih naših mjesta (Loborika, Lovran).

Neke zemlje (Italija, Grčka, Španjolska) ostvaruju izvozom lovorova lista znatne devizne prihode. I kod nas (u Dalmaciji) lovor se (kao začinska biljka) proizvodi za tržište. Lovorov list i plod koriste se kao lijek i začin, a lovorovo ulje isključivo u ljekovite svrhe. List sadrži eterično ulje, škrob, gorke supstancije i tanin, a plod eterično ulje, masno biljno ulje, škrob i šećer. Listove treba brati kad su posve razvijeni i kožasti, jer mlađi sušenjem obično pocrne. Suše se na zraku i u sjeni. Plodovi, malene crne bobice, beru se kad su posve zrele. Iz svježih bobica dobiva se ulje – zelena, zrnata, maziva masa aromatična mirisa.

U vrijeme naših (pra)baka lovorovo lišće mnogo se više koristilo u kuhinji nego danas. Lovorov list dodaje se pečenkama, umacima, kiselom kupusu, ribljim marinadama, kiselim krastavcima i paprikama, tikvama ili cikli. Miris lovorova lista dobro pristaje svim jelima i teško da bi se našlo neko jelo kojem bi lovor mogao pokvariti okus. Dakako, lovor se jelu ne dodaje samo zbog ugodna mirisa već i radi poboljšanja probave. Danas je gotovo zaboravljen običaj da se u jaku masnu mesnu juhu stavlja lovorov list (radi poboljšanja apetita), a neizostavan je začin kod pripreme divljači.

Kad ga stavljate u neko jelo (za četiri osobe), nemojte pretjerati u količini. Stavite jedan do dva veća ili do tri manja lista, kako jelo ne bi postalo previše gorko.

Vanjska primjena lovorova ulja te lovorova lista i ploda kao začina može kod nekih osjetljivijih osoba izazvati alergiju!

Lovor ima antiseptično djelovanje, jača apetit, poboljšava probavu, sprječava vrenje u crijevima i pomaže izbacivanje nagomilanih plinova u crijevima. Također je dobar kao sredstvo za iskašljavanje. Koristi se u liječenju kroničnoga bronhitisa, prehlade, gripe i reumatizma. 

Evo nekoliko vrijednih savjeta kako i na koji način iskoristiti veliku ljekovitost lovora:

Ulje od lovorovih listova: 

Uzmite 120 grama svježih listova lovora, usitnite ih u mikseru, stavite u galon od 2 litre, prelijte 1 l dobroga maslinova ulja, ostavite 3 – 4 tjedna na toplom i svaki dan dobro promućkajte. Nakon toga procijedite, ostatak isprešajte kroz gazu i ulijte u tamnu bocu. Čuvajte na tamnom mjestu i takvo ulje može trajati jednu godinu. Vrlo je djelotvorno ako se masiraju bolna mjesta kod reume, gihta i artritisa. Isto tako kod bolesti i problema s dišnim organima treba namazati grudni koš, ujutro, tijekom dana i navečer pred spavanje. Djelotvorno je i kod migrene, upaljenih limfnih čvorova i bolesti uha. Dobro je ujutro na komadić kruha dodati 20 kapi ovoga ulja i pojesti. Tim se pojačava imunitet tijela, a postaje se otporan na infekcije.

Mast od lovora: 

Napravite sami ulje lovora i dodajte (neosoljene) svinjske masti od rastopljenoga sala, ne od slanine. Dobro izmiješajte i čuvajte u staklenoj ili plastičnoj posudici. Ova mast pripravljena od lovorova ulja odličan je pripravak za ublažavanje ili otklanjanje reumatskih tegoba, kod bolova u mišićima i zglobovima.

Čaj od listova lovora:

Uzmite jedan suhi ili svježi list lovora, usitnite i stavite u šalicu vrele vode, pokrijte i nakon što je odstajalo 20 minuta, procijedite. Pijte dnevno tri šalice ovoga čaja, uvijek prije jela.

Prah od listova lovora s vrućim mlijekom:

Osušite dobro listove lovora u hladu i na propuhu, sameljite ih kao brašno, stavite u staklenku da imate pri ruci kada zatreba. Najbolje je samljeti prije same upotrebe. Uzmite jednu vrškom punu malu žlicu ovoga praha i pomiješajte u čaši vreloga domaćega mlijeka. Popijte ujutro natašte, toplo i na gutljaje. To je dobar lijek kod mokraćnih infekcija.

Paljenje listova lovora:

U duboki tanjur stavite 3 – 4 suha lista i zapalite ga u sobi. Udišite taj dim koji je u sobi najmanje 10 – 15 minuta. Naravno da će se on zadržati u sobi i duže vrijeme pa ćete ga udisati. To djeluje smirujuće na tijelo i psihu.

Inhalacija lovorom:

U veći lonac vruće vode stavite desetak suhih listova, nakon nekoliko minuta sagnite se iznad lonca, pokrijte glavu ručnikom i udišite tu paru par minuta. Tim se izbacuje nagomilana sluz u plućima i dišnim organima te se olakšava disanje, pomaže kod astme i alergija. Dobro je poslije inhalacije odmah namazati prsa lovorovim uljem.

Oblozi od uvarka lovorovih listova:

Stavite šaku suhih ili svježih listova lovora u lonac od 2 litre vode, kuhajte 10 do 15 minuta na laganoj vatri tako da samo tinja, skinite s peći, ostavite da se ohladi na 40-ak stupnjeva, umočite gazu u taj uvarak i stavite oblog na grudi. Ostavite barem pola sata. Činite to dnevno 3 – 4 puta i jednom pred spavanje. Ovi oblozi pomažu kod jakoga kašlja, bronhitisa i infekcija dišnih organa. U isto vrijeme pije se dnevno tri šalice čaja od lovorova lista, jedna šalica ujutro natašte, jedna tijekom dana, a jedna navečer pred samo spavanje.

List lovora sa zelenim čajem i cimetom:

Dobro usitnite tri suha lista lovora, dodajte jednu veliku žlicu zelena čaja i jedan štapić cimeta. Sve prelijte 1 l vrele vode i ostavite poklopljeno 15 minuta. Procijedite i popijte toplo i na gutljaje. Popijte jednu šalicu natašte ujutro, jednu poslije doručka, a jednu navečer. Ostatak ostavite u termos-bocu pa isto tako popijte sljedeći dan. Pije se tako tri tjedna, tjedan pauze i po potrebi se kura ponovi. Tim se ojača metabolizam i dobro smršavi. Naravno treba jesti mnogo svježa voća, povrća i ukloniti masno i tijesto. Također, treba mnogo šetati na čistom zraku, raditi umjerene tjelesne vježbe, voziti bicikl, plivati i slično.

Uvarak od lovora:

U 250 ml hladne vode stavite pet suhih, dobro usitnjenih u mikseru, listova lovora i kada provri kuhajte 10 minuta na laganoj vatri, skinite s peći, poklopite i neka odstoji sat vremena. Procijedite i popijte ujutro šalicu natašte, tijekom dana šalicu i jednu prije spavanja. To je ukupno 250 ml. Pije se tri dana, tjedan pauze i kura se ponovi. Ne smije se odjednom popiti ta količina jer mogu nastati komplikacije. Mokraća često tim postane ružičasta, a neke osobe će mokriti skoro svakih pola sata. Tim se rastvara sol u organizmu i preko mokraće izbacuje. Organizam se dobro očisti.

Suhi listovi lovora protiv kućnih štetočina:

U neku platnenu vrećicu stavite 20 – 30 listova lovora, stavite u sve kutove stana i ispod kreveta. Bubašvabe, mravi, muhe, moljci i druge štetočine ne podnose miris lovora i jednostavno će ih nestati u kući, stanu, ormarima.

Sirup od lovora:

Osam suhih listova lovora dobro izmiksajte u blenderu, dodajte u 250 ml hladne vode, stavite na peć i kada proključa, kuhajte 10 minuta na laganoj vatri. Skinite s peći, poklopite i ostavite da se ohladi na 40 stupnjeva. Procijedite i tada dodajte svježe iscijeđeni sok od limuna i tri velike žlice kaduljina meda. Sve dobro izmiješajte da se med potpuno istopi. Sirup se uzima dnevno tri puta po jedna velika žlica, ujutro natašte, tijekom dana i navečer prije spavanja. Uzima se neprestano sve dok se ova količina ne potroši. To je vrlo djelotvorno kod svakoga, a posebno jakih kašljeva.

Pripravak protiv gripe, prehlade i virusa:

Za ovaj pripravak potrebno je: 2 suha lista lovora, 1 mala žlica kurkume, 1 češanj češnjaka, svježe iscijeđeni sok jedne naranče, svježe iscijeđeni sok jednoga limuna.

Priprema: U mikseru se samelju suhi listovi lovora, zatim se doda češnjak, kurkuma, sok od naranče i limuna. Sve dobro izmiksajte i izlijte u staklenku i ostavite preko noći poklopljeno da odstoji. Tijekom dana popijte tako da jednu trećinu popijete ujutro natašte, jednu tijekom dana, a jednu pred spavanje. Pijte ovaj pripravak tjedan dana, tjedan pauze i možete ponoviti kuru. Ovo je prava vitaminska bomba za imunitet i zaobići će vas virusi, prehlade i gripe. Bilo bi dobro jednom mjesečno napraviti ovu kuru.

Izvor:
Svjetlo riječi