Objavljeno:
22. 03. 2019. 10:45

Dok ljepota prirode budi i ispunja naše osjećaje, Eros ljudske misli uvijek želi dublje putovati i istraživati oblike u kojima ljepota prebiva među nama

John O'Donohue

Misao je zadivljujuća stvar: može biti zrcalo, leća, most, zid, prozor, ljestve ili kuća. Ne postoji ništa na svijetu poput oštra ruba nove misli. Fascinantno je gledati jasnoću koju stvara i novi život koji može donijeti. Često, ne poznajući je, čekamo na novu ideju da dođe i oslobodi nas naše smetnje, zapleta. Kada je ideja istinita i prostor spreman za nju, ona dostiže sve. Brzinom ljupkosti spušta se i zahtijeva priznanje; ne može se vratiti ili okrenuti. Postaje snažnija nego što ijedna druga akcija može biti. Uistinu, postaje majka cijelog tijeka novog osjećanja, razmišljanja i djelovanja. Iako pretežno živimo u vidljivom svijetu i našim osobnostima, ulogama i razlikama u poslu, te nas identificiraju izvana, mi prebivamo snažnije negdje drugdje. Osoba može prebivati unutar misli.

Ponekad je misao najintimniji i najsvetiji hram. Mnoge od najintimnijih prisutnosti u našim životima prebivaju u nama u obliku misli. Možeš živjeti u nekome koga voliš i njegova misao može ući u središte tebe i postati ti bliska kao ti sam sebi. U jednoj od svojih pjesama Rumi objašnjava približavanje i susret dvoje ljubavnika, a onda zaključuje: Mi smo bili jedno u drugom cijelim putom. Sugestija biti jedno u drugom je ono što ih drži zajedno izvana na prvom mjestu. Razgovor je također istinit: kad odnos između dvoje ljudi umre, oni prestaju biti unutar jedno drugog, iako mogu i dalje živjeti jedno pored drugog. Isto je i s obitelji, prijateljima i Bogom: svi ulaze u nas i preko misli ostaju u nama. Misao je prodornija od svjetla, može putovati dalje u nutrinu da stvori intiman svijet unutar razuma. Ovo je istodobno teror i ljepota misli. Uistinu, sama ljepota može ući u nas kroz misao.

Proročka misao zahtijeva svoju vlastitu budućnost; ona budi, uznemiruje i donosi preobrazbu. Takva misao je dar imaginacije. To nije apstraktna duhovna brojka. U takvoj misli duh i osjećajnost dolaze na granicu svoje najbogatije tenzije i eksponiranja. Velika misao je osjećajno-duhovni objekt. Uzima život u njegovoj vlastitosti. Mi smo u svojoj povijesti familijarni sa stanovitim granicama gdje su takve misli probuđene. Na osobnoj razini svatko od nas je svjestan stanovitih ulaznih trenutaka u životima naših srca kada su takve misli stigle i sve promijenile.

Izvor:
Svjetlo riječi