Objavljeno:
05. 10. 2020. 13:15

Sveti Anto Padovanski poznat je u katoličkom svijetu kao čudotvorac. Neki ga tako i nazivaju, pa kažu – sveti Anto Čudotvorac. Jedan od razloga zašto se takvim smatra jest činjenica što su vjernici stoljećima zazivali Boga po njegovu zagovoru i često bi primili čudesan odgovor na svoje molitve.

Svakako je važno imati na umu da je Bog autor tih čuda, a sv. Anto je jednostavno zagovornik. Osim toga, Božji odgovor može biti različit od onoga što smo htjeli ili očekivali, ali nam Bog uvijek daje upravo ono što nam je potrebno. Ponekad to čini na čudesan način.

Podsjećamo, u nakladi Franjevačkoga medijskog centra Svjetlo riječi višedesetljetnu tradiciju nastavlja Biserje sv. Ante, popularni molitvenik za vjernike svih uzrasta. Više detalja o ovomu molitveniku i načine kupovine možete pogledati na ovoj poveznici.

Ovdje donosimo popularnu molitvu sv. Anti koja se zove „Molitva čudesa“, u slobodnom prijevodu s engleskoga jezika, kako je objavljena na katoličkom mrežnom portalu Aleteia.org.

Sveti Anto, tvoje su molitve postigle mnoga čudesa još za tvoga života. Pa i danas se čini kako se vrlo jednostavno krećeš kraljevstvom manjih i većih čudesa. Sveti Anto, Čudotvorče, molim te da za mene izmoliš blagoslove koje Bog čuva za one koji mu služe. Moli za mene, da i ja uzmognem biti dostojan obećanja koje moj Gospodin Isus obećava za molitvu s vjerom.

U tradiciji se smatra da je sveti Anto poučio molitvi jednu siromašnu gospođu koja ga je molila za pomoć u kušnjama zloga. Papa Sikst V. koji je također bio redovnik franjevac ovu je molitvu dao uklesati u temelj obeliska na središtu Trga sv. Petra u Rimu, kao „geslo sv. Ante“.

U originalu ova molitva glasi: „Ecce Crucem Domini! Fugite partes adversae! Vicit Leo de tribu Juda, Radix David! Alleluia!“ Na hrvatskom jeziku glasi: „Evo križa Gospodinova. Bježite, sve zle sile! Pobijedi lav iz Judina plemena, korijen Davidov! Aleluja, Aleluja!

Zaključno, ova molitva u sebi nosi jedan mali egzorcizam. I mi ga možemo koristiti, bilo na latinskom ili na hrvatskom jeziku. I tako ćemo moći nadići svako iskušenje koje nas pogodi.

Izvor:
Svjetlo riječi