Objavljeno:
05. 10. 2020. 10:00

Lijes sa zemnim ostacima mladoga Talijana Carla Acutisa, koji će uskoro biti proglašen blaženikom Katoličke Crkve, otvoren je 1. listopada za javnost kako bi hodočasnici mogli moliti za njegov zagovor kod Boga. Blaženikovo neraspadnuto tijelo izloženo je iza staklene stjenke u Asizu, u Italiji. Ondje je Acutis ukopan prema vlastitoj želji. Asiški biskup mons. Domenico Sorrentino slavio je tom prilikom svetu misu, napomenuvši kako je tim činom mladić Carlo na neki način ponovno postao vidljiv, u ljepoti njegove prisutnosti među anđelima i svecima.

Prethodno je, sukladno s postupkom za beatifikaciju i kanonizaciju, tijelo Carla Acutisa bilo ekshumirano kako bi se pristupilo potrebnoj istrazi. Mladić je preminuo od leukemije 2006. godine, u dobi od 15 godina. Godine 2013. započeo je službeni postupak za njegovo proglašenje blaženikom te se u Crkvi trenutno časti kao časni Sluga Božji, nakon što ga je 2018. papa Franjo proglasio časnim. Postulator kauze Nicola Gori početkom godine najprije je iz opreza odbacio navode o tomu da je Acutisovo tijelo neraspadnuto, jer o tomu nije bilo kanonskih niti znanstvenih dokaza. No nešto kasnije potvrdio je da je nakon službene istrage konačno potvrđeno da je tijelo mladića Carla neraspadnuto, što prema tradiciji Crkve već ukazuje na pokojnikovu svetost.

Jedan od najznačajnijih pothvata mladoga tehničara Acutisa bio je katalog svih euharistijskih čuda u svijetu. Taj je projekt započeo kao 11-godišnjak te je tom prilikom govorio: „Što više euharistijskih čuda primimo na dar, to ćemo postati sličniji Isusu, kako bismo na ovom svijetu imali predokus neba.”

Zanimljivo, kako je mladić sahranjen odjeven u traperice i s tenisicama na nogama, prvi ćemo puta vidjeti službenoga sveca odjevenoga u modernu svakodnevnu odjeću. Biskup Sorrentino naglasio je stoga veličinu njegove poruke za sve vjernike: „Možemo osjetiti kako svetost nije nešto daleko, nego nešto što je nadohvat svima, jer Gospodin je Gospodin svima.”

Podsjećamo, Carlo Acutis bit će proglašen blaženikom Katoličke Crkve u svečanom obredu u Asizu, 10. listopada ove godine. Članovi medicinskoga vijeća pri Kongregaciji za kauze svetih izrazili su pozitivno mišljenje o navodnom čudu koje je pripisano zagovoru mladića Acutisa. Radi se o ozdravljenju jednoga teško bolesnog dječaka u Brazilu. Potom je teološko povjerenstvo iznijelo svoje mišljenje te je papa Franjo dopustio da se Carlo proglasi blaženikom. Osim toga, Sveti Otac ga je uzeo za primjer mladima koji se danas služe prednostima interneta. Posebno je to istaknuo 2018. godine u postsinodalnoj Apostolskoj pobudnici za mlade Krist živi (lat. Christus vivit): „Istina je da vas digitalni svijet može izložiti riziku zaokupljenosti sobom, izolacijom i ispraznim užitkom. Ali ne zaboravite da i ondje ima mladih ljudi koji pokazuju kreativnost, čak i genijalnost. To je bio slučaj s časnim Carlom Acutisom.”

Izvor:
Svjetlo riječi