Objavljeno:
10. 08. 2020. 15:15

Kada je ovaj grad bio glavna američka luka, bilo je moderno moliti se na vodi.

Krajem 19. stoljeća pomorstvo je bilo glavna aktivnost koja je doprinosila rastu američkoga gospodarstva, a New York je bio lučki grad koji je u tom smislu prilično napredovao.

Zahvaljujući djelomično svome položaju i plitkim vodama, luka New York dočekala je više ljudi i tereta nego bilo koja druga američka luka. Čamci s građevinskim materijalom, začinima i tekstilom pristajali su na donjem Manhattanu, području koje će kasnije postati srce financijske industrije.

Odavde su isplovljavali prvi transatlantski brodovi, te brodovi koji su jedrili svaki tjedan u određeno vrijeme. Ovdje je utemeljen i Crkveni institut pomoraca New Yorka i New Jerseyja (SCI), organizacija koju su 1834. godine osnovali biskupski mornari, a cilj im je bio pomoći pomorcima u obrazovanju oko osnovne medicinske njege, ali i u pružaju pastoralnih usluga. Tako je ovaj institut osnovao prvu plutajuću crkvu.

Crkva Našega Spasitelja bila je usidrena u luci Pike na donjem Manhattanu i ubrzo je postala simbol ovoga mjesta, ali je, nažalost, 1866. godine napuštena i uništena zbog lošega materijala od kojega je izgrađena.

Druga plutajuća crkva osnovana je 1846. godine u blizini ulice Dey na zapadnom Manhattanu. Uz redovite crkvene službe, crkva svetoga Utješitelja nudila je vjernicima čitaonicu i sekcije namijenjene pomoći pomorcima koji imaju problema s alkoholom.

Za razliku od zemaljskih crkava, koje su vezane za jedno mjesto, plutajuće su se crkve slobodno kretale. Tijekom nekoliko desetljeća plutajuća crkva Svetoga Utješitelja premještena je nekoliko puta: najprije u Leight Street, a potom na krajnje mjesto na pristaništu Hubert Street.

Godine 1868. visoki troškovi održavanja doveli su do gašenja druge plutajuće crkve, ali godinu dana kasnije SCI je izgradio i treću koja je nazvana po prvoj – Crkva Našega Spasitelja, usidrena u ulici Pike. Bila je to posljednja plutajuća crkva u New Yorku. Na Božić 1910. godine zadnju liturgiju predvodio je vlč. Archibald Mainsfield, nadstojnik SCI-a.

Fascinantna povijest plutajućih crkva dokumentirana je u arhivi SCI, digitalizirana je i dostupna javnosti. Prema zapisima, njujorške plutajuće crkve bile su jedinstvene među svjetskim crkvenim strukturama i poznate kao duhovna utočišta mornarima koji bi prispjeli u luku New York.

Izvor:
Svjetlo riječi