Objavljeno:
16. 10. 2019. 12:00

Na dalekom Falklandskom otočju broj ovaca uvelike nadmašuje broj stanovnika kojih je oko 3000. Ali nisu brojne samo ovce, nego i pingvini. Njihov broj procjenjuje se na oko milijun, no većina ih živi u udaljenim dijelovima ovih otoka u južnom Atlantiku.

Dolazak pingvina na ovo otočje započeo je nedaleko od glavnoga grada Falklandskih otoka Stanleyja. Premda su pingvini daleko od naseljenih mjesta i teško je doći do njihovih naseobina, ipak je ondje razvijen turizam, upravo zahvaljujući pingvinima. No tko se uputi na ovu pustolovinu zasigurno neće ostati razočaran. Čitava jata kraljevskih pingvina slobodno šeću prirodom i čine jedan od najvećih fenomena prirode. Ova vrsta pingvina doduše nije jedina, čak je pet različitih vrsta pingvina na ovom mjestu, ali je svakako najzanimljivija posjetiteljima zbog građe i boje perja kraljevskog pingvina. Kraljevski pingvini gotovo godinu dana nakon dolaska na svijet zadržavaju gusto, smeđe perje. No nakon toga dobivaju prepoznatljivo perje koje neki nazivaju i krznom.

I kao što to obično biva, pingvini nakon što dosegnu odraslu dob napuštaju svoje gnijezdo na pješčanim obalama Falklandskih otoka. Zabilježeno je da su neki od njih plivali čak do Rio de Janeira u dalekom Brazilu. No za nekoliko godina ponovno se vrate na obalu gdje su došli na svijet, kako bi u vrijeme parenja pomogli opstanak svoje vrste. Upravo uz pomoć ovoga prirodnog instinkta, populacija kraljevskoga pingvina dosegla je vrlo velik broj, što začuđuje uz podatak da je 1971. godine ondje bio tek 31 par od kojih je proizašlo veliko potomstvo.


Donosimo Vam nekoliko zanimljivih činjenica o pingvinima:

  • U svijetu postoji 18 različitih vrsta pingvina koji žive na prostorima od Antarktika (Južnoga pola) do ekvatora koji Zemljinu polutku dijeli na dva dijela.
  • Pingvini su vrsta ptica. Mnogi ljudi misle da su oni sisavci, no pingvini na svijet dolaze u jajima. Jedna su od rijetkih vrsta ptica koje ne mogu letjeti, no ne mogu to ni nojevi.
  • Perje pingvina također nije nalik običnomu ptičjem perju. Kraće je i gušće, a pingvinima pomaže odoljeti niskim temperaturama vode i zraka.
  • Kad je temperatura zraka niža od nule, pingvini mogu pojačati cirkulaciju krvi u stopala, što im pomaže da im se noge ne smrznu od hladnoće.
  • Najviša vrsta pingvina (a vjerojatno i najpoznatija) jest kraljevski pingvin koji u odrasloj dobi naraste i do 1,2 metra visine. Najniži je tzv. mali pingvin, visok oko 30 cm.
  • Pingvini mogu roniti i do 250 metara pod morem, iako većina njih ostaje u plićemu moru do 10 metara. Zabilježen je i zaron kraljevskoga pingvina na dubinu od 353 metra.

 

Izvor:
Svjetlo riječi