Objavljeno:
24. 11. 2022. 16:15
Mirjana Biljaka

Frama i Franjevački svjetovni red MB Nova Bila su u razdoblju rujan – studeni ove godine realizirali projekt „Dan obitelji”.  

18. rujna 2022.g., u suradnji sa župom Nova Bila, završen je prvi dio projekta u prostorijama župe.

Susret je započeo molitvom sv. Krunice i sv. Misom u 11 sati . Nakon sv. Mise i prigodnog domjenka, uslijedilo je predavanje mr. fra Mogomira Kikića, župnika župe Nova Bila na temu „Komunikacija u obitelji”. Kroz predavanje nazočni su mogli dobiti više informacija o tome što je komunikacija, koja je važnost i uloga komunikacije u obitelji danas te su spoznali kako sami komuniciraju i je li potrebno da mijenjaju svoj komunikacijski stil. Odgovor na pitanje zašto je važno znati dobro komunicirati, nalazi se u samim rezultatima dobre komunikacije: uz mnoge druge benefite, tu su uspješno prenesena informacija drugoj osobi, iskazivanje vlastitog mišljenja i osjećaja, izgrađivanje odnosa i povjerenja, razrješavanje konflikata i postizanje dogovora. Dobrom komunikacijom u obitelji stvaramo zdravo okružje za sve njene članove, posebice djecu koja rastu i razvijaju se, jer čovjek više nauči u prvim godinama života  u obitelji, nego kasnije kroz cijeli život.

Drugi dio  projekta realiziran je 13. studenog 2022. godine u domu za stare osobe „Otac Kristofor”  u Novoj Biloj.

Susret je započeo slavljem svete Mise koju je predslavio fra Mogomir Kikić nakon čega su učesnici proveli vrijeme u druženju, razgovoru i pjesmi sa štićenicima Doma. Budući da štićenici svaki dan u 15 sati mole Krunicu Božanskog Milosrđa, ovom prigodom darovane su im slike Božanskog milosrđa koje će krasiti njihove sobe. Ovaj dio projekta imao je za cilj podizanje svijesti o vrijednosti obitelji i svakog njenog člana te istaknuti važnost socijalne uključenosti osoba treće životne dobi u obiteljima i Domovima za stare osobe kao i potaknuti međugeneracijsku solidarnost i međusobno povezivanje članova župe.

Projekt je financirao Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II, Sarajevo.

Izvor:
FRAMA-OFS