Objavljeno:
18. 08. 2022. 08:30
fra Janko Ćuro

Jedna izreka kaže kako svaki zid ima vrata, samo ih treba pronaći. U ovom sivilu u kojem su od same bolesti strašniji strah i rezigniranost postoje lijepe priče, ljudi i događaji, ali ih treba potražiti. Tako sam jednu večer nešto pretraživao po YouTube kanalu i zape mi za oko glazbeni trio „Gavrani”. Kako je član naše Provincije bivši provincijal fra Lovro Gavran, pretpostavio sam da se radi o njegovu bratu Mijatu. I nisam pogriješio. Odmah sam pogledao i preslušao njihov kako autorski tako i interpretatorski rad. Malo je reći kako sve to zajedno lijepo izgleda i kako dobro zvuče. Obiteljsku glazbenu skupinu „Gavrani” čine otac Mijat i kćeri Jasmina i Tamara Gavran.

Kako sami kažu, glazbom se bave cijeli život. Njihova glazbena priča započela je u dalekoj Australiji u Melbournu kamo su odselili nakon rata u BiH. Inače, Mijat je rodom iz Foče kod Doboja koja je u ratu gotovo potpuno raseljena i devastirana. Mijat je već svirao s lokalnim bendom, a njegove su kćeri još odmalena zajedno svirale i pjevale. Nakon nekoga vremena njih dvije odlučile su pozvati tatu u bend i onda su počeli kao obiteljski trio zajedno nastupati i promovirati vlastitu ali i hrvatsku glazbu u Australiji. Glavni vokal u bendu je Jasmina. Tamara je drugi vokal, a svira gitaru i klavir te je autorica glazbe, dok je tata Mijat glavni gitarist i autor tekstova. Koliko su dobri kao bend pokazuje i činjenica da su u Australiji nastupili kao predgrupa Lani Jurčević, Općoj Opasnosti, Jeleni Rozgi i drugima. Puni energije i karizme, nastupali su na različitim događajima u Melbournu, Sydneyu, Adelaidu, Canberri i drugim velikim gradovima pred publikom od 30 do 2000 fanova.

Jednim od zadnjih letova pred samu pandemiju koronavirusa odlučili su kao obitelj trajno se vratiti u Zagreb i tu nastaviti svoju glazbenu karijeru. Već su potpisali ugovor s Croatia Recordsom a na glazbenom televizijskom kanalu CMC vrte se njihovi glazbeni videospotovi, dok su njihove pjesme vrlo popularne na glazbenim ljestvicama. Dosad su objavili nekoliko autorskih pjesama kao što su „Spakuj se i kreni”, „Zima”, „Zaključaj tajnu”, „Roses”, „Nema te” i „Svirači, hvala vam”. Ove godine pripremaju svoj prvi album.

Kad netko odseli s naših područja u neku drugu državu, to više nije čak ni vijest. Zadnjih godina stalno o tome slušamo i rezignirano gledamo sve praznije gradove i još praznija sela. Međutim, kad čujemo da se netko vratio i da pokušava baš na ovim prostorima uložiti najbolji dio sebe za stvaranje ljepšega okruženja i društva u cjelini, onda to nije samo tek vijest nego svečanost koja nas sve treba ohrabriti da se ne umorimo u svagdanjoj borbi za bolje sutra. Kako se god okrene, bolje ili gore sutra sami sebi stvaramo pa je zato životna i glazbena priča obiteljskoga benda „Gavrani” vrlo interesantna i poticajna jer smatraju da ovdje ipak ima života, ali da se za njega treba izboriti. Uostalom, kao svugdje u svijetu. Zato vam preporučujemo da pogledate i poslušate sjajne pjesme benda „Gavrani”. Svakako posjetite njihovu mrežnu stranicu gavranimusic.com kao i njihov profil na društvenim mrežama.

Izvor:
Svjetlo riječi