Objavljeno:
31. 01. 2020. 15:00

Nedavno je objavljena nova knjiga istaknutoga bibličara i franjevca Bosne Srebrene fra Ante Popovića Mudrosne i poetske knjige. Ova knjiga objavljena je u izdanju Kršćanske sadašnjosti i predstavlja treću od planirane četiri knjige u autorovu bibličkom nizu Uvod u knjige Staroga zavjeta.

Djelo Mudrosne i poetske knjige obrađuje sedam starozavjetnih knjiga mudrosne i poetske literature i to onim redom kako ih objavljuju suvremena katolička izdanja Biblije. Svaka od tih biblijskih knjiga obrađena je u zasebnom poglavlju – Knjiga o Jobu, Knjiga Psalama, Knjiga Izreka, Knjiga Propovjednikova, Knjiga Mudrosti, Knjiga Sirahova. Ovima je autor dodao još tri tematska poglavlja – Općenito o biblijskoj mudrosti, zatim Personificirana, poosobljena Mudrost te poglavlje Mudrosna književnost u Egiptu i u Mezopotamiji.

U uvodu u knjigu njezin autor fra Anto Popović ističe kako ovo djelo donosi sintezu suvremenih priručnika, komentara, monografskih studija, ali da knjiga sadrži i elemente originalnosti koji su utkani u prikaz pojedinih knjiga te u obradu mudrosnih tema. „Cilj je ovoga trećega sveska, kao i cijeloga planiranog Uvoda u knjige Staroga zavjeta, olakšati čitanje i razumijevanje poruke pojedinačnih starozavjetnih knjiga u njihovu literarnom i teološkom (kanonskom) kontekstu”, piše autor Popović.

Knjiga koja broji ukupno 520 stranica, široj je javnosti dostupna u prodaji i putem internetske prodaje na službenom portalu Kršćanske sadašnjosti.

Recenzenti ove knjige bili su pročelnik katedre Staroga zavjeta na KBF-u u Đakovu dr. Karlo Višaticki i profesorica s katedre Staroga zavjeta na KBF-u u Splitu dr. Miljenka Grgić koja je osim recenzije odradila i biblijsku lekturu knjige. Teološku lekturu obavio je dugogodišnji profesor patrologije i pneumatologije na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu dr. fra Stjepan Duvnjak, dok je jezičnu lekturu odradio profesor hrvatskoga jezika u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom fra Ivan Nujić. Njima se kao pomoćnicima na izdavanju ove knjige autor zahvalio u uvodonomu dijelu. Uz to je dodao zahvalu i dr. Stjepanu Brebriću, glavnom uredniku i direktoru izdavačke kuće Kršćanska sadašnjost, a uputio je i čestitku u povodu 50. godišnjice plodna izdavačkog rada i djelovanja Kršćanskoj sadašnjosti.  

Izvor:
Svjetlo riječi