Objavljeno:
11. 07. 2022. 09:00
Foto: fra Dario Laštro

U subotu, 9. srpnja, na spomendan bl. Marije Petković u crkvi franjevačkog samostana sv. Bonaventure u Visokom po prvi put su habit sv. Franje Asiškog obukli fra Noa Strinić iz župe sv. Juraja u Vitezu i fra Ivan Pilić iz župe sv. Terezije od djeteta Isusa iz Bistrice kraj Uskoplja.

fra Robert Bašić / fra Matej Juričević

Svetim misnim slavljem predsjedao je mnogopoštovani otac provincijal Bosne Srebrene fra Zdravko Dadić uz koncelebraciju dvadeset svećenika, među kojima su bili: fra Marko Ešegović, meštar novaka, fra Marinko Štrbac, meštar postulanata, fra Franjo Radman, visočki gvardijana i drugi.

Nakon navještaja evanđelja uslijedio je obred oblačenja habita. Kandidate je najprije predstavio meštar postulanata, a zatim su izrekli da žele obući odijelo sv. Franje i postati iskušenici u sljedećih godinu dana u Redu manje braće. Zatim je provincijal izmolio molitvu, a meštar je kandidatima podijelio njihove habite koje su obukli uz pomoć župnika.

Po završetku obreda fra Zdravko Dadić se obratio prisutnima u svojoj homiliji. Posebno se obratio novacima i kazao im da su napravili veliki korak sami tim što su se u ohrabrili i rekli Gospodinu svoj: „Evo me!”. „Sada odlaze u novicijat, to je vrijeme u kojem trebaju intenzivno moliti i pred Gospodinom razmišljati o svom pozivu, jer njihova je zadaća kao budućih redovnika naviještati Radosnu vijest Isusa Krista u svijetu koji je pun raznih izazova, a s tim izazovima treba znati živjeti, treba znati što je dobro za mene i za druge, nikad nije i nikad ne može biti rješenje kušati sve što se stavi pred nas, mudrost je znati što nam može koristiti, a novicijat je vrijeme u kojem se trebaju pripremiti za to”, kazao je provincijal fra Zdravko.

Druženje je nastavljeno na ručku nakon svete mise, a zatim su novaci s meštrom fra Markom otišli u Mostar na oblačenje habita novaka Hercegovačke provincije s kojima će provesti zajedno godinu novicijata u samostanu sv. Ante Padovanskog na Humcu.

Sljedećeg dana, 10. srpnja, u samostanskoj crkvi apostolskih prvaka Petra i Pavla na Gorici u Livnu upriličeni su i prvi zavjeti. Svoje prve privremene zavjete položili su trojica novaka Bosne Srebrene pod svetom misom u 10 sati u rukama mnog. oca provincijala fra Zdravka Dadića koji je i predvodio misu. Zavjetovanici su: fra Gabrijel Slomo, fra Benjamin Vrdoljak i fra Ante Pavić. Ovim činom priveli su kraju godinu kušnje (novicijata) koju su proveli na Gorici pod vodstvom meštra fra Marka Ešegovića.

Izvor:
Svjetlo riječi