Objavljeno:
07. 12. 2020. 10:45

Bog je poslao anđele da kažu pastirima da je rođen Spasitelj. Danas On nas šalje.

Bezbožni svijet toliko je izokrenuo Božić da je sve veći broj naših suvremenika zaboravio njegovo porijeklo. Svakako, jaslice im daju opću ideju, ali ne znaju da im je ovo malo dijete koje leži u jednostavnim jaslicama, došlo donijeti ljubav i radost koju očajnički traže.

Umjesto da donese nadu, božićno vrijeme je za mnoge samo prilika da još oštrije osjete prazninu postojanja bez ideala, težinu usamljenosti, gorčinu zbog nedostatka novca i gađenje prema sebi i drugima.

Ne možemo se pomiriti s materijalističkom uzurpacijom Božića. Odgovorni smo za svoju braću; odgovorni smo za Evanđelje koje nam je Gospodin povjerio. Moramo evangelizirati, to nam je dužnost. A posebno je tako u ovo vrijeme Adventa. Bog je poslao anđele pastirima da im kažu da se rodio Spasitelj. Danas nas šalje.

„Evo ja vas šaljem kao ovce među vukove“ (Mt 10,16). Isus nas je upozorio. Zato se nemojmo iznenaditi kad nas krivo shvate, izruguju nam se ili nas preziru. Ne brinimo o preprekama koje se javljaju kako bi obeshrabrile našu evangelizacijsku revnost: na neki je način ovo prilično dobar znak. Zli ne voli radost i svim nam sredstvima nastoji spriječiti da je širimo. Evangeliziranje nikada nije bilo lako, ali ako nas Gospodin zamoli, dat će nam sredstva da to učinimo. Vjerujmo mu.

Najava božićne radosti prije svega je u tome da se živi i dijeli. Kako svijet može vjerovati u Radosnu vijest o Božiću ako su kršćani, poput ostalih, zaglibljeni u vlastitim brigama, monopolizirani utrkom za novcem i materijalnim dobrima, više zabrinuti kakva im je hrana nego sudbina susjeda? U ovo vrijeme Adventa zapitajmo se kakvo značenje za nas ima Božić, koja je istinska bit Božića? Što ta suština mijenja ili što bi trebala promijeniti u našem životu? Ovi nam se tjedni pred Božić nude kao prilika za obraćenje. Ako ne uđemo u potpunosti u otajstvo Božića, nećemo moći evangelizirati.

Na svakoj je obitelji da pronađu načine kako to učiniti: pripremiti jelo za Badnjak za starijeg susjeda, nazvati dalju rodbinu ili prijatelje (telefonski poziv može biti vrlo lijep božićni poklon), napraviti božićne čestitke ili male poklone (npr. kolače) i dati nekome tko živi sam.

Prvi kojima moramo najaviti božićnu radost su naša djeca. Najava božićne radosti također je podsjetnik da je s vremenom i izvan vremena Bog postao čovjekom da nas spasi od zla i smrti, da je Djed Mraz samo legendarni lik dok je Isus stvaran, da je danas živ, da božićna priča nije lijepa prošla legenda, već poruka dobre vijesti koja vrijedi i danas.

Ako je dijete pronašlo prave riječi za najavu božićne radosti, ako je zadržalo čudo svog djetinjstva oko ove gozbe, to je zato što je s obitelji doživjelo pravi Božić usredotočen na ono bitno, gdje radost nije dolazila od raskošnosti darova, ni od golemog obroka na Badnjak, ni od očekivanja Djeda Mraza.

Prvi kojima moramo najaviti božićnu radost su naša djeca: pripremimo se za njih i s njima lijepo božićno slavlje kako bi kroz male ljudske radosti otkrili Božju radost.

Izvor:
Svjetlo riječi