Objavljeno:
10. 01. 2020. 10:00

Na sjeveroistoku Kine, u provinciji Heilongjiang, leži grad Harbi sa svojih 10 milijuna stanovnika. U tom gradu svake se godine održava poznati Međunarodni festival leda i snježnih kipova, najveći takve vrste u svijetu. U početku, 60-ih godina, na ovom su festivalu koji redovito traje oko mjesec dana sudjelovali uglavnom Kinezi, no do danas ovaj festival privlači oko 20 milijuna posjetitelja, s ukupno 4 milijarde dolara prihoda.

U čitavom gradu raspoređene su goleme skulpture načinjene od leda, dok su na dva izolirana prostora izloženi najveći eksponati, ponajveće ledene skulpture na svijetu. Primjerice u „Svijetu leda i snijega“, jednomu od dvaju izložbenih prostora koji zauzima oko 80 hektara površine, podignute su čitave zgrade i dvorci od leda u naravnoj veličini. Kako je moguće da se ove ledene i snježne tvorevine ne istope? Treba zahvaliti hladnim sibirskim vjetrovima i kontinentalnoj klimi koja vlada u ovoj kineskoj provinciji.

Ledeni blokovi koje umjetnici koriste uglavnom se vade izravno iz goleme rijeke Songhua koja protječe ovim krajem. Obrađujući kamene blokove, umjetnici u Harbinu stvaraju vrlo velika umjetnička djela koja potom obasjavaju šarolikim svjetlima. Na taj način festival postaje još zanimljivijim po noći te upravo noćne fotografije prenose dio atmosfere.

Ovogodišnje izdanje Festivala leda i snježnih skulptura u Harbinu svečano je otvoreno 5. siječnja. Pravi mali svijet načinjen od leda nastao je uz korištene oko 220 000 m3 leda. Osim šetnje između golemih kipova, svim ljubiteljima hladnoga i posjetiteljima festivala nudi se mogućnost klizanja, igranja hokeja na ledu, nogometa na snijegu, brzoga klizanja, čak i natjecanja u alpskom skijanju. Posebno natjecanje svake godine predstavlja plivačka utrka na otvorenom, u ledenoj vodi rijeke Songhua. U zadnje vrijeme na ovom se festivalu organizira i skupno vjenčanje, dakako u ozračju zime, leda i snijega. Ove godine na ovom velikom vjenčanju sklopljeno je 40 brakova.

Izvor:
Svjetlo riječi