Objavljeno:
27. 03. 2019. 09:00

Papa Franjo posjetio je 25. ožujka, na svetkovinu Blagovijesti, marijansko svetište Loreto u sjevernoj Italiji. Ondje je potpisao značajan dokument koji se tiče mladih u Crkvi. Riječ je o postsinodalnoj pobudnici koja je napisana kao zaključak Biskupske sinode o mladima, od listopada 2018. godine. Tekst je naslovljen prema uvodnim riječima španjolskoga jezika „Vive Cristo, esperanza nuestra”, ili na hrvatskom „Živi Krist, nada naša”. Ipak, sama pobudnica bit će cjelovito objavljena naknadno zbog toga što nisu na vrijeme načinjeni cjeloviti službeni prijevodi na svjetske jezike.

Na susretu s vjernicima i hodočasnicima ovoga svetišta Papa je istaknuo kako je Marija model svakoga zvanja: „Ona i danas govori mladim naraštajima i prati ih kod životnih odluka.” Dodao je kako Bog može diskretno ali vrlo snažno prodrijeti u živote pojedinaca, samo je potrebno slušati njegov glas.

Istovremeno je papa Franjo rekao nekoliko pohvalnih riječi o tradicionalnom modelu obitelji: „U suvremenoj situaciji obitelj koja je utemeljena između muškarca i žene ima esencijalan značaj i poslanje. Radi se o tomu da treba ponovno otkriti Božji plan za obitelji istaknuti da je obitelj za život i društvo nezamjenjiva.”

Toga jutra Sveti Otac je slavio misu u hodočasničkoj kapeli u Loretu, koja je prema predaji zapravo Marijina kuća koja je po rukama anđela iz Nazareta, pa preko Trsata u Rijeci, 1295. godine čudesno prenesena u Italiju. Istraživanja su pokazala kako bi građevni materijal doista mogao potjecati iz Bliskoga Istoka. Loreto danas slovi kao najvažnije marijansko svetište u Italiji. Godišnje ovaj gradić na obali Jadrana posjeti 4 milijuna vjernika, čime je po brojnosti na 6. mjestu marijanskih svetišta u svijetu. Diljem svijeta prema ovom su modelu izgrađene brojne „lauretanske kapelice”, koje također privlače brojne štovatelje Blažene Djevice Marije.

Prilikom svojega posjeta Loretu dogodila se i jedna zanimljivost. Naime, prilikom pojedinačnih pozdrava, papa Franjo je višeputno izmicao desnu ruku, kako bi spriječio da mu netko od gostiju poljubi prsten. Na Twitteru je objavljen i kratki video koji svjedoči o tomu. Čak 20 vjernika ostalo je uskraćeno za poljubac papinskoga prstena. Neugodnu situaciju ljubljenja prstena Papa je pokušao izgladiti vještačkim smiješkom na licu.

Pope Francis really doesn't want anyone kissing his ring.
This from today, after Mass ... pic.twitter.com/CZUO8ppNfo

— Catholic Sat (@CatholicSat) 25. ožujka 2019.

Papinski prsten nosi se od 14. stoljeća. Postoji običaj da vjernici u znak poštovanja učine naklon pred Petrovim nasljednikom i poljube prsten. Papa Franjo ipak u javnim nastupima uvijek izbjegava iskazivanje časti. Osim toga uvijek koristi priliku da upozorava na opasnost klerikalizma u Katoličkoj Crkvi, a izbjegava i počasne naslove svećenika. Prilikom privatnih audijencija, vjernike se upućuje na to neka se pred papom Franjom ne naklanjaju, niti mu ljube prsten.

 

Izvor:
Svjetlo riječi