Objavljeno:
27. 05. 2019. 09:15

U Sjedinjenim Američkim Državama raste otpor protiv vrlo liberalnih zakona koji se tiču pobačaja. Po ovom pitanju trenutno su važeći zakoni koje je 1973. odobrio Ustavni sud SAD-a. Prema tim zakonima, dopušteno je izvršiti pobačaj do onoga trenutka kad dijete stekne sposobnost da neovisno živi, odnosno do 24. tjedna trudnoće. Pojedine su savezne države do danas različito provele ovaj ustavni zakon.

Veći broj saveznih država kojima su na čelu republikanci trenutno pokušavaju promijeniti trenutno važeći zakon. Naime, žele umanjiti taj period u korist nerođene djece. O tomu se u ovom trenutku lome koplja i vode žestoke rasprave. Ne smije se zaboraviti činjenicu da u javnosti raste svijest o boljoj zaštiti ljudskoga života od njegovih prvih trenutaka u majčinoj utrobi.

Stoga se diljem SAD-a organiziraju prosvjedne šetnje kojima se želi potaknuti ljude na pro-life (hrv. za život) pokret. Takve se šetnje svode pod zajednički nazivnik Hod za život. Iste se prosvjedne šetnje organiziraju u cijelom svijetu, osobito u zemljama u kojima je snažna kršćanska prisutnost. U nekim zemljama na Hodu za život u ulicama glavnih gradova skupi se i milijun ljudi, ovisno o ukupnom broju stanovnika. Hod za život već se nekoliko godina provodi i u Hrvatskoj, a ove godine organiziran je u pet gradova. Pretprošlog je vikenda održan u Osijeku i Rijeci, a jučer u Zagrebu, Splitu i prvotno u Zadru.

Izvor:
Svjetlo riječi