Objavljeno:
26. 05. 2020. 09:00

Nadbiskup Krakowa mons. Marek Jedraszewski objavio je odluku o pokretanju nadbiskupijskog postupka za proglašenje blaženima dvoje Slugu Božjih iz ove mjesne Crkve. To su Emilia Wojtyla, r. Kaczorowska i Karol Jozef Wojtyla stariji, roditelji svetoga Ivana Pavla II., pape. Nadbiskup Jedraszewski naglasio je kako je dobivena potvrda Kongregacije za kauze svetih, pa je nadbiskupija pokrenula kauzu 2. ožujka ove godine. Bilo je predviđeno da župnicima nadbiskupije Krakow najprije bude poslana obavijest, kako bi i vjernici bili obaviješteni o početku kauze za beatifikaciju. Potom je uslijedilo prikupljanje svih relevantnih dokumenata – bilo pozitivnih, bilo negativnih.

Već je u listopadu 2019. godine Poljska biskupska konferencija dala svoj pristanak (nihil obstat) za početak postupka za proglašenje blaženima roditelja sv. Ivana Pavla II., čime je nadbiskupu Krakowa bilo dopušteno tražiti od Svete Stolice početak postupka na razini njegove nadbiskupije.

Emilia Kaczorowska i Karol Wojtyla stariji vjenčali su se 10. veljače 1906. godine u Krakowu. Rodilo im se troje djece – sinovi Edmund (1906.) i Karol mlađi (1920.) te kći Olga koja je preminula nedugo nakon rođenja. Kad je 1929. godine preminula Emilia Wojtyla, udovac Karol nastavio je odgajati svoju djecu kao samohrani otac. Preminuo je 1941. godine u Krakowu.

Obiteljsko okruženje u Woytilinih izravno je utjecalo na duhovni i intelektualni razvoj budućega pape. Karol Wojtyla stariji bio je vrlo pobožan, radišan i savjestan čovjek i otac. Papa Ivan Pavao II. više je puta isticao kako je znao vidjeti svoga oca na koljenima, dok je uvečer molio. Govorio je i kako ga je otac poučio molitvu Duha Svetoga koja ga je pratila do kraja njegova života. Njegova pak majka Emilia svojevremeno je pohađala školu kod časnih sestara Božanske ljubavi, a s puno ljubavi vodila je brigu u domaćinstvu te je odgajala svoje sinove Edmunda i Karola.

Podsjećamo, Katolička Crkva do danas je rijetko priznavala oba supružnika blaženima ili svecima. Posljednji puta dogodilo se to 2015. godine kad su svetima proglašeni roditelji sv. Terezije od Djeteta Isusa – Louis (Ljudevit) Martin i njegova supruga Marie-Azélie (Marija Azelija), r. Guérin. Još jedan svetački par bili su Talijani Sluga Božji Pietro Molla i njegova supruga sv. Gianna, r. Beretta te Španjolci sv. Isidro Merlo Quintana i njegova supruga bl. Maria Torribia de la Cabeza. Osim toga, Crkva se iz prvih stoljeća sjeća još i svetih mučenika supružnika, poput Marija i Marte, Julijana i Bazilise, a sveti su bili i Joakim i Ana, roditelji Blažene Djevice Marije.

Izvor:
Svjetlo riječi