Objavljeno:
30. 08. 2019. 09:00

Možda će vas iznenaditi neka od poznatih imena koja su stekla obrazovanje u katoličkim školama i sveučilištima, te kakve je to tragove ostavilo na njihove kasnije živote.

Katoličko obrazovanje je ono koje s nama ostaje kroz cijeli život, pomaže nam ojačati naš moralni kompas, produbljuje našu vjeru ili ostavlja urođeni osjećaj nečemu mnogo većem.

Za neke poznate žene i muškarce, godine provedene u katoličkoj školi imale su pozitivan utjecaj kako na njihov, tako i na život njihovih obitelji. Iako su se mnogi od njih susreli s poteškoćama ili su čak bili odustali od prakticiranja svoje vjere, katoličko obrazovanje koje su stekli pomoglo im je da se vrate temeljima duhovnosti.

Danny DeVito – Glumac koji je svoju prvu ulogu odigrao u osnovnoj školi u liku sv. Franje Asiškoga. Kasnije, kao desetogodišnjak, zamolio je oca da ga pošalje u katolički internat kako bi se „zaštitio od nevolja i problema.”

Justin Bieber – Kao pop zvijezda uspio se proslaviti još dok je išao u katoličku srednju školu, a kao pobožni kršćanin izjavio je kako je Bog razlog zbog kojega je on tu gdje jest i da je sve postignuto uspio oslanjajući se na vjeru i osobni odnos s Bogom.

Katie Holmes – Ova glumica je odgajana u katoličkoj obitelji, a obrazovanje je također stekla u katoličkim školama. Nakon što je okončala svoj brak s pripadnikom scijentologijske sekte glumcem Tomom Cruisem, vraća se svojim katoličkim korijenima, a njezina kćerka Suri također ide u katoličku školu.

Bill Murray – Glumac koji je odgojen kao katolik te je pohađao školu kod Isusovaca, a sestra mu je stupila u red časnih sestara dominikanki. Stalno naglašava nedostatak misa na latinskome jeziku te izuzetno cijeni papu Ivana XXIII.

Grace Kelly – Legendarna glumica i princeza Monaka išla je u prestižnu katoličku školu. Prije svoje smrti dvaput je posjetila Vatikan te išla na hodočašće u Lurd.

Pierce Brosnan – Već kao petogodišnjak bio je ministrant služeći kod oltara za vrijeme svete mise. Nakon toga upisao je katoličku školu u kojoj je, kako kaže, dobio snažan vjerski zanos.

Bruce Springsteen – Sebe često naziva najgorim ministrantom na svijetu. Odrastao je u molitvenom okruženju tvrdeći da je Bog na njega i njegovo glazbeno stvaralaštvo ostavio vrlo snažan utjecaj u kasnijem životu. „Ideje, uspjesi i još puno toga pristizalo je zahvaljujući prethodnom katoličkom obrazovanju”, rekao je.

Martin Sheen – Jedini od desetero djece u obitelji koji je imao katoličko obrazovanje i vratio se u Crkvu nakon što je preživio snažan srčani udar 1977. godine. Njegova je vjera još više porasla nakon putovanja u Indiju i Pariz, te je ovaj glumac redovit na svetim misama u crkvi naše Gospe Malibua.

Banico del Toro – Glumac i filmski redatelj išao je u katoličku školu u svom rodnom Puerto Ricu. Iako je imao jedno izvanbračno dijete, uspio ga je krstiti, također u Puerto Ricu.

Coco Chanel – Odrastala je u vrlo siromašnoj obitelji, te je jedina od petero braće i sestara otišla u sirotište nakon majčine smrti. Tamo su je časne sestre naučile šivati što je u kasnijim godinama bila jasna poveznicama s pokretanjem njezina brenda.

Jim Caviezel – Ovaj pobožni katolički glumac pohađao je srednju katoličku školu gdje se pokazao izuzetnim košarkašem. Međutim, nakon nezgode morao je prekinuti sportske aktivnosti i svoju karijeru usmjeriti u drugom pravcu postavši glumac. Posebno je zapažen po ulozi Isusa Krista, ali i mnogim drugim filmskim ulogama vjerske tematike.

Chris O'Donnell – Završio je studij kod Isusovaca u Bostonu. Redovito ide u crkvu sa svojom djecom vjerujući kako će i oni tako dobiti čvrste temelje u vjeri.

Mel Gibson – Kontroverzni glumac i filmski redatelj pohađao je katoličku školu za dječake u Australiji. Režirajući film Pasija kaže kako je dobio poticaj svaki dan vježbati se u strpljenju i toleriranju, odnosno raditi na sebi.

Alfred Hitchcock – Poznati filmski redatelj naglašava kako mu je obrazovanje u isusovačkoj školi dalo osjećaj za organiziranost, kontrolu i analiziranje. Zajedno sa svojom ženom redovito ide u crkvu te brine o crkvenim potrebama.

Izvor:
Svjetlo riječi