Objavljeno:
30. 09. 2022. 10:15

Bankarske i financijske tvrtke u Londonu pomno proučavaju i ažuriraju planove opskrbe električnom energijom za nepredviđene situacije kako bi zaštitile sebe i svoje klijente u slučaju nestanka struje ove zime u Velikoj Britaniji. Neke od njih raspravljaju o ideji ponovnog poticanja politike rada od kuće kako je to bilo za vrijeme pandemije koronavirusa, rekli su za Bloomberg predstavnici trgovačke udruge UK Finance.

Ujedinjeno Kraljevstvo i ostatak Europe pripremaju se za potencijalne nestanke struje ove zime, osobito ako vrijeme bude hladnije nego inače. Razlog tomu je što bi nestašica plina mogla opteretiti elektroenergetski sustav. U Londonu banke veću pozornost posvećuju planovima za rezervno napajanje u slučaju nestanka struje. London je krajem srpnja ove godine uspio izbjeći nestanak struje u istočnom dijelu grada, kada je Ujedinjeno Kraljevstvo kupilo električnu energiju iz Belgije po cijeni od 11.812 USD (9.724 GBP) po megavat-satu (MWh), što je više od 5.000 % od uobičajene cijene.

Dok vlade u Europi apeliraju na dobrovoljnu štednju plina i električne energije i čak razmatraju racionalizaciju, banke se također pripremaju za tešku zimu. Banke diljem Europe također planiraju racionalizaciju energije i moguće nestanke struje ove zime, pripremajući rezervne generatore kako bi neometano mogle nastaviti s poslovanjem, izvijestio je Reuters. Bankarski sustav je toliko značajan za Europu da bi nestankom struje nastale velike posljedice po njeno gospodarstvo.

Izvor:
Svjetlo riječi