Objavljeno:
27. 04. 2018. 11:45

Na spomendan svetoga Jurja, 23. travnja, u Vitezu je proslavljen patron župe. Za svečanu proslavu župljani su se pripremili trodnevnicom. Svakoga dana tako se najprije održavala molitva krunice, zatim sveta misa i zaključno euharistijsko klanjanje Isusu u Presvetom oltarskom sakramentu. Prvoga dana misu je predvodio viteški župnik fra Velimir Bavrka, drugoga župni vikar u Vitezu fra Hrvoje Radić, a trećega župni vikar župe Ovčarevo fra Julijan Madžar. Trećega dana trodnevnice pod misom je održan i obred primanja i obećanja za ukupno 98 framaša ove župe.

Središnje misno slavlje na samu svetkovinu svetoga Jurja u 11 sati predvodio je fra Nikola Kozina, član Bosne Srebrene koji je trenutno na postdiplomskom studiju u Rimu. S njim su u suslavlju bila i brojna braća u svećeništvu te brojni puk župe Vitez i hodočasnici čitave Lašvanske doline. Misno slavlje pjesmom je animirao mješoviti župni zbor.

Uz ovogodišnju svetkovinu župnoga patrona u Vitezu na rondou pred župnom crkvom svečano je otkriven kip svetoga Jurja. Kip je rad autorice Marije Škunca, a izrađen je u radionici Mate Vlahe u Zagrebu. Materijal korišten za izradu kipa jest broncirana kamena prašina iz okolice Viteza. Izradu kipa financirali su župljani ove župe te Općina Vitez.

Izvor:
Svjetlo riječi