Objavljeno:
25. 11. 2022. 08:45
s. Anđelka Jakovljević

Fritule s jogurtom

Potrebni sastojci:

  • 400 g brašna
  • 50 g gustina
  • 50 g šećera 
  • 1 vrećica vanilije
  • 1 vrećica praška za pecivo
  • 300 ml jogurta
  • 2 jaja
  • 2 žlice ruma
  • sok od jedne naranče
  • ribana korica od limuna
  • pola male žličice soli
  • 50 g grožđica
  • ulje za prženje
  • vanilija i šećer u prahu za posipanje

Priprema: Grožđice prelijte rumom i ostavite sa strane. Jaja, šećer i vaniliju mutite mikserom dok smjesa ne naraste i zapjeni. Dodajte narančin sok, limunovu koricu i jogurt. U brašno pomiješajte gustin, sol i prašak za pecivo pa ga žicom umiješajte u smjesu od jaja. Odmah dodajte i grožđice s rumom. Tijesto treba biti mekano (ne rijetko). Vrhom manje žlice zahvaćajte tijesto veličine oraha i drugom žlicom stavite tijesto u zagrijano ulje. Svaki put umočite žlicu u ulje. Okrećite fritule da se jednako prže sa svih strana. Kad su gotove izvadite ih rupičastom lopaticom na kuhinjski papir. Dok su još tople pospite ih mješavinom vanilije i šećera u prahu te poslužite uz kavu.

Šarene fritule

Potrebni sastojci:

  • 400 g brašna
  • 100 g gustina
  • pola kocke sviježeg kvasca

(ili 1 vrećica suhog kvasca)

  • 1 žličica praška za pecivo
  • pola žličice soli
  • 50 g šećera
  • 2 žlice ulja
  • 2 žlice otopljenog maslaca
  • 2 žlice ruma
  • 1 vrećica vanilin šećera
  • 200 ml mlijeka
  • 100 ml slatkog vrhnja
  • 2 žumanjka i 1 cijelo jaje
  • ribana korica od 1 limuna
  • 1 l ulja za prženje

Za umak od čokolade:

  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 150 g tamne čokolade
  • 150 g bijele čokolade
  • 2 žlice ulja
  • 200 g kokosa
  • šećer u prahu 
  • 1 vrećica vanilin šećera

Priprema: Mlijeko i slatko vrhnje stavite na peć da se zagrije samo toliko da je toplo. U malo zagrijanog mlijeka izmrvite kvasac, dodajte mrvicu šećera i žličicu brašna pa stavite na toplo mjesto da nadolazi. U brašno dodajte sve suhe sastojke. Izlijte u njega nadošli kvasac. U mlijeko dodajte jaja, rum, ulje i otopljeni maslac te umijesite tijesto. Tijesto treba biti malo tvrđe. Dobro ga umijesite da bude glatko. Oblikujte od tijesta kruščić, pokrijte i ostavite da nadolazi. Nadošlo tijesto istresite na radni stol i podijelite u tri dijela. Zatim svaki dio oblikujte u tanji valjak i režite tijesto u male komadiće veličine oraha, a potom ga dlanovima oblikujte u kuglicu. Stavljajte ih na pobrašnjenu tacnu, pokrijte i pustite da tijesto još jednom uzađe i dobije izgled prave kuglice. Pržite ih na zagrijanom ulju dok ne porumene sa svih strana.

Za umak zagrijte slatko vrhnje i prepolovite. U jedan dio stavite tamnu čokoladu a u drugi bijelu. Miješajte da se čokolada otopi. U tamnu čokoladu dodajte dvije žlice ulja. Pola kuglica umočite u tamnu čokoladu a pola u bijelu a potom ih uvaljajte u kokos.

Izvor:
Svjetlo riječi