Objavljeno:
31. 12. 2022. 08:15
s. Anđelka Jakovljević

Zimski recepti s. Anđelke Jakovljević:

Rolat s mesom u listovima kelja

  • Potrebni sastojci:

1 veća ili 2 manje glavice kelja

600 g mljevene svinjetine

100 g mesnatog špeka

začini za meso: sol, vegeta, papar,

mljeveni kim, peršin,

1 manja glavica crveng luka  

2 češnja bijelog luka

1 jaje

2 žlice ulja

2 žlice mrvica

  • Za umak:

2 žlice masti ili ulja

1 žlica brašna

pola žličice mljevene paprike

malo guste rajčice

Priprema: Listove kelja odvojite od glavice i odrežite im tvrdi rebrasti dio, a zatim kratko blanširajte u posoljenoj vreloj vodi. Pustite da samo jednom zakipi pa ih izvadite na cijedilo i prelijte hladnom vodom. U meso stavite izrezani crveni i bijeli luk, jaje, mrvice, ulje i sve druge začine pa dobro izmješajte da se svi sastojci sjedine. Od ove količine mesa možete napraviti dvije manje rolade. Jedan dio špeka izrežite na kockice, a drugi dio ostavite u šajbama.

Na radnom stolu poredajte po četiri lista kelja u pravokutnom obliku tako da se naslanjaju jedan na drugi. Pospite ih kockicama špeka i opet stavite jedan sloj kelja. Postupak ponovite i za drugu roladu. Od mesa oblikujte dvije veće kobasice i prenesite ih na listove kelja. Rukom ga rastanjite po listovima kelja i zajedno s listovima kelja čvrsto srolajte. Rolate stavite u vatrostalnu posudu ili u odgovarajući lim tako da je kraj okrenut prema dolje.

Pećnicu ugrijte na 200 °C. U rolade ulijte vode i stavite na peć da prokuha, a zatim poklopite i stavite u pećnicu da se u pećnici kuhaju oko 30 minuta. Nakon toga otklopite i poredajte šajbe špeka po rolatima te produžite pečenje još toliko da špek porumeni.

Za umak zagrijte dvije žlice masti i stavite jednu žlicu brašna te miješajte dok blago ne porumeni. Zatim dodajte malo mljevene paprike i guste rajčice. Zalijte tekućinom iz rolada i ako je potrebno dolijte još i vode. Po ukusu dodajte začine i pustite da sve zajedno još jednom prokuha. Rolade izrežite i stavite na zagrijani tanjur, prelijte ih umakom i poslužite uz pire ili kuhani krumpir.

 

Jednostavne kocke s kestenom

Potrebni sastojci:

  • Za biskvit:

8 jaja

8 žlica šećera

4 žlice brašna

2 kakaa

100 g mljevenih oraha

100 g pire od kestena

2 žlice ulja

½ vrećice praška za pecivo

malo korice od limuna

  • Za kremu:

600 ml slatkoga vrhnja

200 g pire od kestena

150 g šećera i 1 vanilija

50 g čokolade

1 dl mlijeka

3 žlice ruma

7 listova bijele želatine

malo čokolade za ukrašavanje

Priprema: Jaja razdvojite na bjelanjke i žumanjke. Najprije umutite bjelanjke sa šećerom u čvrsti snijeg. Kad je snijeg dobro čvrst dodajte žumanjke i ulje. Prašak za pecivo i kakao pomiješajte u brašno pa sve zajedno prosijte kroz cijedilo na pjenu od jaja. To lagano izmiješajte, a potom dodajte pire od kestena, orahe i malo korice od limuna. Smjesu pecite u dva dijela u dobro namazanom i brašnom posutom limu veličine 32 x 30 cm. Biskvit pecite na srednje jakoj vatri oko 15 minuta. Pečene izvadite iz lima i neka se ohlade.

Za kremu namočite želatinu u hladnu vodu da omekša. Čokoladu isitnite i prelijte rumom pa je na pari otopite. Slatko vrhnje umutite u šlag s jednim dijelom šećera, a drugi dio šećera pomiješajte s mlijekom i stavite na peć da se sve zajedno zagrijava. Želatinu izvadite iz vode i dodajte je zagrijanom mlijeku, dobro promiješajte i skinite s peći. U pire od kestena najprije umiješajte toplu želatinu, zatim čokoladu i jedan dio tučenoga slatkoga vrhnja. To izmiješajte mikserom na smanjenoj brzini, a potom žicom lagano umiješajte i preostali dio vrhnja. Biskvite pošpricajte s malo ruma i složite u lim. Na prvi biskvit premažite dvije trećine kreme, poklopite drugim biskvitom i po njemu rasporedite preostali dio kreme.

Ukrasite čokoladom i ostavite kolač na hladno mjesto da se krema stisne. Prije posluživanja izrežite ga na kocke i poslužite uz kavu ili nakon ručka kao desert.

 

Izvor:
Svjetlo riječi